Иван Тодоров
на снимката: Иван Тодоров

Апелативният спецсъд върна в ареста обвинения в подбудителство за кибертероризъм собственик на „ТАД Груп“ Иван Тодоров.

По-рано по делото за мярката за неотклонение на собственика на “ТАД Груп” се появи и служителят на фирмата Кристиян Бойков, който е извън ареста. Искането на адвокатите на Тодоров Бойков да бъде разпитан не беше уважено. Отхвърлено беше и искането на прокуратурата делото да се гледа при закрити врата.

Решението на съда е окончателно. Тодоров е обвинен в подбудителство на хакерската атака срещу НАП. На днешното заседание бяха представени нови материали по делото. Именно от тях се появи секретен чат между Тодорв и Кристиян Бойков, в който момчето пише „Тая вечер НАП заминава“.

Съдът отчете, че като собственик на фирмата Тодоров е осъществявал пряк контрол върху служителите си и е знаел какво върши Кристиян Бойков.

Според съда няма риск Тодоров да се укрие, но най правилната мярка за него на този етап от разследването е постоянен арест.

„След масираната атака тази седмица, напълно очаквахме да има такъв обрат. Не, че сме считали, че същият е обоснован или законосъобразен. Продължаваме да твърдим, че доказателства за подбудителство няма. Считам, че това е едно удовлетворяване на общественото напрежение по случая, позоваване има и на доказателства, които се тълкуват неправилно“, заяви адвокат Ина Лулчева.

Адвокат Георги Стефанов посочи, че съдът е направил фактическа грешка. „Той се позова на снимки, в които участват други лица. Това е абсолютна фактическа грешка. Най-вероятно по-нататък ще я ползваме, защото на практика той се позова на доказателства, които не касаят Иван Тодоров и съвсем явно вие станахте свидетели на това нещо“, каза защитникът.

Припомняме, че фирма “ТАД груп”, чийто собственик е Тодоров, е заподозряна за хакерската атака срещу НАП. Изтичането на данни след хакерската атака на сървърите на НАП засегна около 5,1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на починали лица.

Миналата седмица Тодоров беше задържан на Летище София, а след това – освободен от спецсъда срещу гаранция от 100 хиляди лева.

Извън ареста е и другият обвиняем – търговският директор Георги Янков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук