В германската провинция Шлезвиг-Холщайн има местни избори – един от важните тестове за канцлера Ангела Меркел преди парламентарните избори на 24 септември.

Оповестена в четвъртък анкета показа, че консерваторите на Меркел увеличават преднината си спрямо социалдемократите на национално ниво.

За първи път в Германия, на местно ниво, ще могат да гласуват навършилите 16 години, но на национално границата от 18 години се запазва.

Анализаторите коментират, че ако Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел излезе начело на управляваща коалиция, това ще бъде голям удар за доверието в лявото крило, и то една седмица преди другия регионален вот – в Северен Рейн-Вестфалия.

„За Ангела Меркел избирателната победа ще бъде повратна точка“, коментира в. „Ди Велт“, допълвайки, че за първи път от победата си през 2005 г., ХДС може да спечели една от загубените провинции.

Според неотдавнашно социологическо проучване сред 1800 граждани, ХДС ще получи подкрепата на 32% от жителите на Шлезвиг-Холщайн, а СДП – 29%.

По пътя се появява и либералната Свободна демократична партия (ФДП), в опит за завръщане след разгрома през 2013 г., докато Зелената партия се оттегля.

Изборите за Бундестаг са на 24 септември, а след тях се сформира ново правителство начело с канцлер.

Според анализаторите, въпреки последните събития в Западна Европа, германските гласоподавали не искат радикална промяна, особено след победата на Доналд Тръмп в САЩ и лагера „Брекзит“ във Великобритания. Много експерти смятат, че електоратът отново ще заложи на Ангела Меркел, давайки й възможност за четвърти пореден мандат начело на страната.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук