Себастиан Курц
На снимакта: австрийският канцлер Себастиан Курц

Новият лидер на консервативната „Австрийска народна партия“ (АНП) Себастиян Курц поиска предсрочни парламентарни избори и край на управляващата коалиция със социалдемократите, предават световните агенции.

30-годишният  Курц, който е външен министър в правителството, се ползва с голяма популярност.  Той участва в правителството от 24-годишната си възраст и представлява дясното крило в партията си. Курц беше един от инициаторите на затварянето на границите на Австрия с балканиските държави по време на мигрантската криза през 2015 и 2016-та.

Консерваторите са на власт от 2007-ма в широка коалиция с социалдемократите, където АНП е по-малкият коалиционен партньор.

Редовният мандат на австрийския парламент изтича догодина наесен. Спекулациите за скорошни избори се засилват от няколко месеца заради парализата на правителството, белязана от политически спорове и лични конфликти.

Още няма година от драматичните президентски избори в Австрия, а в центъра на вниманието отново излиза крайната десница на фона на растящия популизъм в Европа, коментират наблюдателите.

51-годишният канцлер Кристиян Керн, който заема поста от една година, досега е изразявал намерения да изкара мандата докрай. Графикът обаче внезапно се промени след изненадващата оставка миналата сряда на вицеканцлера Райнхолд Метерлехнер.

Той беше лидер на АНП от 2014-та, но стана жертва на битките в коалицията и в собствената си партия.  Според социологическите сондажи социалдемократите и крайната десница имат близки резултати, изпреварвайки значително консервативната партия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук