Неколкократната световна рекордьорка Шаика Еркюмен (Şahika Ercümen) в понеделник счупи световния рекорд за пещерно гмуркане без водолазна екипировка в южната турска провинция Мерсин.

Със 100 метровото гуркане Еркюмен е счупила предишния рекорд от 90 метра за гмуркане без бутилки с въздух.

Така тя  успя да си осигури и място в Рекордите на Гинес. Тя посвети своето гмуркане на Деня на републиката в Турция, който се отбелязва на 29. Октомври, и на турските войници, които жертват живота си, за да защитят страната и.

Задържайки дъха си, Еркюмен е успяла да преплува 4 дължини от по 25 метра нагоре и надолу, като в крайна сметка е успяла да достигне общото разстояние от 100 метра.

След опита си Еркюмен е споделила пред медиите, че е била под голям стрес преди да се гмурне във водата. „Носех огромна отговорност, особено след като получих съобщения от цялата страна с пожелания за успех. За щастие успях. Не мога да опиша емоциите, които изпитам в момента, но мога да кажа, че съм горда със себе си.” каза тя.

34-годишната гмуркачка е тренирала за гмуркането, донесло и място в книгата на Гинес, в плувен басейн в Мерсин, преди да започне с тренировките в самата пещера. За първи път идеята за счупване на рекорда се зародила у нея преди близо 10 години.

Пещерата Гилиндир, която е дълга 555 метра и е 46 метра дълбока, е разположена на южния бряг на Турция. Тя е открита през 1999г. от пастир и е установено, че датира от Ледниковия период.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук