Смартфоните
Снимката е илюстративна

Всяка една минута, където и да се намирате по света, десетки компании следят движенията на милиони хора през мобилните им телефони и ги съхраняват в огромни бази данни, пише „Ню Йорк Таймс”, позовавайки се на свое разследване.

Данните, които се събират, не са от телекоми, нито от правителствена програма за следене, а са от компания за локализиране на потребителите в реално време.

За тях всекидневието на човека не е тайна. Компаниите следят къде ходите, с кого се срещате или с кого прекарвате нощта, къде се молите, посещавате ли клиника за наркомани или психиатър.

Това е част от проекта на изданието The Times Privacy и в конкретния случай разказва за достъп до само един подобен файл, съдържащ над 50 милиарда обозначения за разположение на потребителите на телефони в продължение на няколко месеца през 2016-2107 г.

„Това е най-големият подобен масив данни, който са виждали журналисти и благодарение само на него „Ню Йорк таймс“ е проследило конкретни потребители – от висш служител на Пентагона, преминал със съпругата си през големия протест веднага след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп през семейни американци, посещавали редовно мотел за няколко часа до двама полицаи от частите за борба безредици, които иначе се появяват маскирани, за да се защити самоличността им”, пише „Ню Йорк Таймс”.

Разкритията на медията буквално предизвикали паника сред анализаторите, специалистите по технологии и адвокатите, които потърсили за коментар.

„Всички с телефон могат да бъдат проследявани – от жителите на каравани в Александрия в щата Вирджиния до обитателите на луксозни мезонети в Манхатън. Така ясно се видяло например, че десетки потребители (не е проблем да се установи кои са те, защото ясно се виждат домовете им и по адреса се разбират имената им) са посещавали имението Playboy Mansion (някои са пренощували там) или кой е ходил на гости на Джони Деп, Тайгър Уудс и Арнолд Шварценегер”, пише медията.

Компанията събира данни през приложения за смартфони, като често достъпът до т.нар. геолокация на собственика е ставал, без преди това да се поиска изричното му съгласие.

Програмите са всевъзможни – от такива за прогноза за времето до новинарски приложения.

„Ако можехте да видите целия масив данни, никога повече нямаше да използвате телефона си, както досега“, пишат авторите на изследването.

„Не ви е нужно много въображение да си представите какво подобна власт за следене може да донесе на авторитарен режим като този в Китай например. В САЩ гражданите със сигурност ще се надигнат, ако правителството се опита да позволи всеки над 12-годишна възраст с проследяващо устройство да бъде следен 24 часа в денонощието. И въпреки това от появата на App Store на „Епъл“ американците – приложение след приложение – дават съгласието си на подобна система на частни компании, които са далеч по-малко отговорни от едно правителство”, пише „Ню Йорк Таймс”.

Разкритието на „Ню Йоркс таймс“ открива не само нови възможности папараци и медии за шпионират знаменитости или хора от властта.

То ще накара и мнозина журналисти да се замислят как да се срещат с източниците си, защото авторите на разследването казват, че лесно са проследили къде е ходил техен колега от „Вашингтон пост“ в Арлингтън, щата Вирджиния.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук