скрита камера

„Големият брат те наблюдава“. Днес антиутопията на Джордж Оруел, 1984, е по-актуална от всякога. Живеем в ерата на технологиите и тайното видеонаблюдение днес е по-възможно от всякога. Очаквате ли обаче, че, отивайки на почивка, в стаята ви също може да има скрита камера?

През пролетта на 2019г. едно новозеландско семейство запазило Airbnb в Корк, Ирландия. Бащата в семейството, който работел в сферата на ИТ сигурността, сканирал стаята за наличието на WLAN (Безжична локална мрежа), за да провери предоставените уреди в жилището, но за негова изненада открил, че в стаята има активна камера, която излъчва наживо. След обстойна проверка от семейството открили, че камерата е скрита в детектора за дим.

По същото време двама мъже в Южна Корея са арестувани за инсталирането на скрити камери в 42 хотелски стаи, заснемането на 1600 гости и споделянето на получените видеоклипове онлайн, печелейки пари. На 26 март 2019 г. полицията на щата Нов Южен Уелс съобщава, че турист е бил арестуван в Сидни за заснемането със скрита камера на жени в хостел, докато те се къпели. През 2018 г. пък  двойка открива скрита камера в будилника до леглото си в своя Airbnb по време на почивката си в Канада, Торонто.

Камерите, сами по себе си, могат да бъдат малки, колкото игла, и всеки може да си ги купи и да ги инсталира.

Как да се предпазим?

Първо, трябва да поогледате стаята или апартамента  и да потърсите привличащи вниманието предмети, особено в близост до леглата и душовете. Това може да бъде детекторът за дим, както в случая с новозеландското семейство в Ирландия, или будилникът.

Освен това, при много от рутерите може да се провери с лаптоп какви уреди са свързани към безжичната локална мрежа (WLAN). Това, естествено, не е възможно при рутерите, при които е нужна допълнителна парола.

Можете също да използвате камерата на смартфона си, за да проверите за инфрачервени лъчи. Повечето смартфони и дигитални камери могат да хващат в обектива си ифрачервена светлина, която не е видима за човешкото око и която може да се използва от скритите камери. Сканирайте цялата стая и следете дисплея на телефона за неочаквани източници на светлина, които могат да ви насочат към скритата камера.

Можете и сами да си направите детектор, който ще ви помогне да намерите камери, скрити в стени или в някакви обекти. Поставете ролка от тоалетна хартия пред едното си око, а пред другото дръжте включено фенерче. Загасете светлините и огледайте стаята бавно за проблясъци. След като забележите проблясък, погледнете по-отблизо обекта, за да видите,  дали това е камера.

Някои камери може да имат и малки LED светлини, които се активират в тъмното. Те също трябва да бъдат лесно откриваеми чрез импровизирания детектор.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!