На снимката: Румен Радев

В продължение на консултациите на държавния глава за провеждане на предстоящите парламентарни избори, днес Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова проведоха видеоконферентна връзка с представители на български организации зад граница. От мненията на събеседниците на президента става ясно, че като най-реалистичен авринат те виждат гласуването по пощата на идващите избори.

Гласувайки, българите в чужбина всъщност укрепват и своята духовна връзка с Родината и ангажираност с обществено политическия живот в България, което е изключително важно, каза президентът Румен Радев.

Той посочи, че за първи път правим избори в условия на пандемия, не само в България, но и в целия свят.

„Затова за нас е от особена важност в тези избори да бъде гарантирано здравето на всички наши сънародници, независимо къде се намират, да им бъде гарантирано конституционното право да гласуват, независимо къде по света се намират, и да направим така, че всички заедно да гарнираме едни активни избори с нормална избирателна активност и с доверие в изборния процес. Гласуването в чужбина за нас има още едно важно значение, не само да бъде зачетен вашия глас, но за нас българите в чужбина, гласувайки, те всъщност и укрепват своята духовна връзка с Родината и ангажираност с обществено политическия живот в България, което е изключително важно. Това е много важен факт, върху който трябва да работим всички заедно и институции, и граждански организации, и политически партии, така че вашето участие в тези избори да бъде активно”, заяви президентът.

Държавният глава каза, че пандемията представя редица предизвикателства пред тях и пред всички институции, относно организирането на процеса.

„Досега ние имахме възможността да обсъдим тези предизвикателства с редица отговорни институции, с обществени организации и с политически партии, но това, което представлява интерес и за вас, и да чуем вашето мнение, е има ли нужда според вас от някакви законодателни промени, от организационни промени за гласуването в чужбина, така че да имате стимул да участвате, да ви се гарантира правото на глас, да имате облекчени условия при разкриването на СИК-и, набирането на членовете им, и това е много важно – във всяка от държавите, в които се намирате, мерките са различни, ограниченията са различни, условията са различни, така че да постигнем максимално реализиране на вашите права, при едни нормални условия, които да гарантират и вашето здраве и глас”, каза той.

Атанас Пеканов, който живее в Австрия, каза, че по отношение на изборите в чужбина сега е моментът, в който да мислим за изменения, които така или иначе са приети в други страни като гласуване по пощата.

„Избирателният кодекс наистина дължи много на българите в чужбина. От една страна, конкретно за Великобритания, невъзможно е на една от най-активните диаспори, наброяваща над 200 000 души да се очаква да гласуваме с 35 секции при отсъствие на всякакъв начин да гласуваме дистанционно, затова пощенското гласуване, според мен трябва да е приоритет не само по здравни, но и по конституционни причини и не може да се отлага повече“, каза Мария Спирова, също живееща на Острова.

Ясен Буташков, който живее в Германия, говори за блокадата на хора в определени райони, където има много заразени от COVID-19 да не могат да излизат на повече от 15 км от населеното място, в което живеят и че такова ограничение има в някои области на Германия.

„Във връзка с това, което казах и тези 15 км ограничение за пътуване от мястото където живеем, може би трябва да се помисли за някакво решение, ако все пак не се направи избор по пощата, така че в местата, където има що годе концентрация на български граждани, да може да се организира допълнителна избирателна секция“, каза той.

Красимир Гаджоков от Канада каза, че е нужно дистанционно гласуване.

„И предвид това колко сложно е все пак електронното гласуване и какво е нивото на доверие в него в обществото, може би наистина най-удачно е да се наблегне на гласуване по пощата”, каза той.

Диана Иванова, която живее в Испания, каза, че най-оптималният вариант е да се изпращат по поща гласове. Тя подчерта, че  трябва да бъде измислено добре схемата и система, за да бъдат сигурни българските избиратели, че гласът им отива на място.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!