Американският филмов актьор от австрийски произход и бивш губернатор на Калифорния, избран от Репулбиканската партия, Арнолд Шварценегер, заяви, че настоящият американски лидер Доналд Тръмп ще остане в историята като най-лошият президент на САЩ.

Една от най-популярните фигури на републиканците, Арнолд Шварценегер, апелира за единство след насилствената атака срещу Капитолия в САЩ, която той определи като опит за преврат от страна на президента Доналд Тръмп.

Във видео, публикувано в Tуитър, което стана много популярно, холивудската звезда сравни атаката на поддръжници на Тръмп с „Кристалнахт“ /Кристалната нощ – бел. ред./ – нощта, в която нацистите извършват погроми в Германия през 1938 г., които включват разбиване на прозорците на еврейски магазини.

„Сряда беше „Кристалнахт“ тук, в Съединените щати, но бяха счупени стъклата на Капитолия. Докато растях, бях заобиколен от съкрушени мъже, които пиеха, за да забравят вината си за участието им в най-злия режим в историята – каза Шварценегер, роден в Австрия през 1947 г. – Никога не съм споделял това толкова публично, защото това е болезнен спомен, но баща ми се прибираше пиян веднъж или два пъти седмично, биеше ни и плашеше майка ми.“

Актьорът, известен с ролите си във франчайза „Терминатор“ и „Конан варваринът“, не заяви изрично, че баща му е бил нацист, но каза, че „баща ми и съседите ни също са били заблудени с лъжи и знам до какво водят такива лъжи“.

„Президентът Тръмп се опита да отмени резултатите от избори, от честни избори. Той се опита да извърши преврат, като заблуди хората с лъжи. Президентът Тръмп се провали като лидер. Той ще бъде запомнен като най-лошият президент в историята“, заяви Шварценегер във видеосъобщение, продължило около седем минути.

Бившият губернатор на Калифорния се появи във видеото, седнал на бюро, върху което лежи мечът от филма „Конан Варварина“ (Conan the Barbarian, 1982), главната роля в който му донесе слава като филмов актьор.

„Нашата демокрация е като стоманата, от която е направен този меч“, каза Шваценегер, като го вдигна с двете си ръце и го показа пред камерата. „Колкото повече се калява, толкова по-силен става“, заяви Шварценегер.

Накрая той се обърна към новоизбрания президент Джоузеф Байдън с пожелания за успешен манда, защото „ако вие успявата, нашата нация успява“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!