Капитолия

Демократите започнаха процедура на импийчмънт на президента Доналд Тръмп за втори път в понеделник, за да не губят време, ако вицепрезидентът Майк Пенс и кабинетът не го отстранят от длъжност по силата на 25-ата поправка, предаде АФП.

Демократите представиха резолюция, призоваваща Пенс да се позове на 25-ата поправка на конституцията и да отстрани Тръмп от Белия дом, защото е негоден да изпълнява задълженията си. Републиканците блокираха незабавното гласуване на резолюцията, а демократите последваха с въвеждането на член за импийчмънт на Тръмп за „подстрекателство към въстание“ заради ролята му в атаката на американския Капитолий от негови поддръжници.

След като републиканците блокираха резолюцията, в Камарата на представителите, контролирана от демократите, беше входиран проект с едина-единствен член – за импийчмънт срещу Тръмп.

Ппрезидентът бе предложен за импийчмънт от Камарата през декември 2019 г. и сега рискува да бъде първият президент, който някога е бил два пъти обект на такава процедура. Той бе оправдан от контролирания от републиканците Сенат след последния импийчмънт и не е ясно дали този път органът ще проведе съдебен процес, за да разгледа новот обвинение.

Конгресменът демократ Стени Хойер от Мериленд представи резолюцията, призоваваща Пенс да се позове на 25-ата поправка и да обяви Тръмп „за неспособен да изпълнява задълженията на своя пост“.

Републиканският представител Алекс Муни от Западна Вирджиния възрази срещу приемането на резолюцията с така нареченото „единодушно съгласие“ и тя ще бъде гласувана във вторник.

Драматичните ходове идват само девет дни преди Тръмп да напусне Белия дом, а избраният президент Джо Байдън да положи клетва като 46-и президент на САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!