Томислав Дончев
на снимката: Вицепремиерът Томислав Дончев

Щом има покана от президента, аз и мои колеги, ще отидем на консултации, заяви пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев относно провежданите от президента Румен Радев консултации във връзка с провеждането на предстоящите парламентарни избори в условия на пандемия.

„Датата 28 март не е предложение от наша страна. Още преди края на годината, президентът я припозна с императивен тон… Ние, ГЕРБ, като политическа сила нито един път не сме се явявали на парламентарни избори, организирани от нас. Приказките за компрометиран изборен процес са силно преувеличени“, каза Дончев, но призна за редица безобразия, случващите се извън изборните секции.

Изборният процес не се прави от управляващите, той се организира от Централната избирателна комисия. Не правителството, а ЦИК е господар на изборния процес, каза още вицепремиерът.

Той не одобрява идеята за избори в два дни. Според него трябва да се избягват всякакви радикални промени в изборния процес.

Дончев изреди няколко примера за абсолютно недобри предложения, като гласуване чрез посредник, гласуване от автомобила, гласуване на открито.

„За мен най-добрият вариант е разширяване на обхвата на подвижните избирателни секции, което да обхване всички карантинирани. Всички останали варианти имат повече минуси, отколкото плюсове“, заяви вицепремиерът.

Той смята, че е редно екипите на тези секции да бъдат или ваксинирани, или да са хора преболедували. Изчисленията показват, че администрациите могат да се справят с това предизвикателство, уточни той.

„Правим всичко възможно да осигурим максимално олекотена процедура за българите в чужбина. Но това зависи от мерките във всяка една отделна държава. Гласуване по пощата би била авантюра“, каза още Томислав Дончев.

Вицепремиерът бе категоричен, че в ГЕРБ темата за лидерството не е тема. Към момента не са водени разговори в избирателна комисия, нито в двустранни или тристранни формати какво ще става. Г-н Николай Младенов е капитал за България, подчерта още той.

В началото на телевизионното си участие, Дончев отговори на лидера на „Да, България” Христо Иванов, че от поне половин година има електронни обществени поръчки. Така, че нищо не е забавено, каза вицепремиерът:

„Това, че има срутище, това не е нещо извънредно. Когато си ремонтирате банята или жилището, може да се случи нещо извънредно. Но от това не се прави политика.“

Не става дума за компрометиран целия участък, а за ската върху пътя, заяви Дончев, коментирайки срутището на пътя за Рилския манастир.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук