безлихвени кредити

Няма съществени нарушения на конкуренцията на банковия пазар у нас, въпреки че таксите на банките по сметки напоследък са се повишили, става ясно от направения от Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ анализ на банковия сектор, публикуван през миналия месец. Според заключенията от проверката параметрите във всички прегледани сектори са в приемливите граници.

Анализът обхваща периода 2016 – 2019 година и бе направен, след като КЗК се самосезира в началото на миналата година, за да оцени ефекта от редицата сливания на банки напоследък. Комисията провери доколко пазарът на банкиране на дребно остава конкурентен и как уедряванията са се отразили на лихвите, таксите и комисионните на банките.

Заключението гласи, че пазарът е „сравнително конкурентен“ и това се отнася и за влоговете, и за кредитите, като в първият случай нивото на концентрация беше оценено като „средно“, а във втория – като „умерено“.

Таксите за закриване на банкови сметки се вдигат, въпреки че много банки не начисляват такива, а при други те са минимални. Има покачване в средната такса за откриване на сметка и от 2,16 лв. през 2016 година тя се е покачила до 2,61 лева през 2019. Таксата на повечето банки за поддържане на сметка е почти еднаква – 2,50 лв. на месец. Според КЗК банките, които предлагат част от услугите си безплатно, имат обективни причини за това.

Според анализа най-големият играч на пазара на дребно е „Банка ДСК“. Нейните пазарни дялове в почти всички сегменти са най-високи. При влоговете тя има дал 17% /9,55 млрд. лв./, следвана от „УниКредит Булбанк“ с 16,9% /9,27 млрд. лв./.
Първите две места по дял в сектора на жилищни кредити се заемат от същите две банки /съответно с 19% и 18%/, а при потребителските заеми „Банка ДСК“ води с много пред следващата я „Райфайзенбанк“ – 33, 77% срещу 9,67%.

КЗК не открива нередност в при образуването на лихвите по кредитите. Като най-сериозна препоръка в доклада се очертава тази за повече прозрачност на пазара на кредитни и дебитни карти, а БНБ е посъветвана да въведе унифицирана статистика на състоянието на този пазар в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук