Загадката на т. нар. Лохнеско чудовище /Неси/ може би е една стъпка по-близо до разбулването си, след като учени откриха непозната ДНК в езерото в шотландските планини, пише „Експрес“.

Неси е чудовище от фолклора, за което се твърди, че обитава водите на езерото Лох Нес в Шотландия. То си спечели световна известност в продължение на близо един век поради поредица от свидетелства за странни наблюдения в езерото. Най-често е описвано като голямо на размери и с дълъг врат същество, с една или повече гърбици, които се подават над водата.

Физическите доказателства обаче са твърде оскъдни. Научната общност се отнася към Неси като към феномен без реална биологическа основа, обяснявайки го с измами, голямо желание на ентусиасти и объркване на тривиални обекти с животното.

Д-р Нийл Джемъл от университета в Отаго обаче постави на изпитание това отоншение, след като научният му екип от Нова Зеландия извлече генетични проби от различни дълбочини на езерото, за да установи какво живее вътре.

Резултатите се оказаха, меко казано, странни.

Първо, в езерото имало значително количество ДНК от змиорки.

„Не можем да отхвърлим възможността Неси да представлява гигантска змиорка. Гмуркачи са съобщавали, че са виждали змиорки, дебели колкото крака им в езерото. Дали преувеличават, или не, не мога да преценя, но съществува възможност за много големи змиорки в езерото. По отношение на това дали може да надхвърлят на големина 4 метра, както казват някои свидетели, аз като генетик мисля, че възможността от мутации и нормални вариации е много голяма. Не изглежда невъзможно нещо да порасне до такива необичайни размери“ – каза той.

Снимка: Експрес

Освен това д-р Джемъл призна, че 20% от събраната ДНК остава неидентифицирана, което също оставя отворена възможността в езерото да има непознато същество.

Ловците на Неси коментираха, че дори и малко количество неидентифицирана ДНК е достатъчно, за да се продължи търсенето. Стив Фелтъм, който държи световния рекорд на Гинес по най-дълго киснене на бреговете на Лох Нес в дебнене на чудовището, каза през „Телеграф“, че продължава да търси. По думите му дори и малките деца знаят, че в Лох Нес живеят змиорки, а хората са виждали големи непознати същества от години.

Изучаващите Лохнеското чудовище посочват, че има дузина свидетелства за Неси в шотландската история, които се простират назад чак до 500-а година след Христа, когато местни хора са издълбали изображение на водно същество в останали досега камъни.

Международна известност случая доби чак през 1933 година, когато двойка разкри пред местен вестник, че е видяла огромно животно „да се върти и плъзга по водната повърхност“. Тогава Неси стана сензация за една нощ и много медии пратиха репортери на бреговете на езерото с надежда да го видят. Среща нямаше, но бяха открити странни следи.

Истерията достигна върха си през 1934 година, когато фотограф даде изображение на динозавроподобно същество, което изплува от дълбините. Снимката стана световноизвестна, но през 1994 година се доказа, че е измама.

Това не разколеба ентусиастите, а през 60-те години в езерото са пращани няколко експедиции със сонари, за да разбулят мистерията. Нищо окончателно не се откри, но при всяка от експедициите сонарните оператори засякоха големи подводни подвижни обекти, които не успяха да обяснят.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук