Робърт Маудсли /Снимка: Мирър/

Робърт Маудсли живее заключен в отделно помещение вече над 4 десетилетия. Тъй като е най-опасният човек в Обединеното кралство, той никога няма да бъде освободен от подземието на затвора „Уейкфийлд“, пише „Мирър“. Той е толкова страшен, че се наложи да се изгради за него специална килия, а мерките му за обезопасяване надхвърлят тази на прочутия литературен герой – човекоядеца Ханибал Лектър.

Роденият в Ливърпул мъж е извършил „само“ 4 убийства, но начинът и свирепостта им му донесоха признанието за най-опасния човек на Острова и съответните мерки от властите. Първото му убийство е когато е само на 21 години, той влиза в затвора и там убива още трима души, за да не излезе никога.

Робърт Маудсли /Снимка: Мирър/

Серийният убиец е едно от 12-те деца на семейство на баща-насилник. Маудсли е бил даден и гледан до 8-годишна възраст в католическо сиропиталище, но после родителите му си го вземат и ужасът с честите побои от бащата започва. Момчето нерядко е отнасяло допълнителен бой, за да защити някое от братчетата и сестричетата си и тук се крие една особеност в по-късните му действия – всичките му жертви са насилници и умират по неописуем начин. Знае се, че бащата веднъж затворил Робърт за 6 месеца сам в стая, като единственият му контакт с хора е бил с бащата, за да го бие.

На 16 Маудсли избягал от къщи. Станал мъжка проститутка на повикване, защото изпаднал в зависимост от наркотиците и така финансирал нуждата си. Именно един от клиентите му е неговата първа жертва.

Робърт Маудсли /Снимка: Мирър/

През 1974 година Джон Фаръл показал на Робърт снимки на деца, които е насилил сексуално, и направил фатална грешка. 21-годишният мъж го измъчвал, като го ръгал, бил го с чук по главата и го душил свирепо с въже. Убийството било толкова жестоко, че полицията сложила на жертвата работен прякор „Синия“, защото лицето му било посиняло от душене.

Маудсли влиза в затвора до живот за това свое деяние, с препоръка да не бъде освобождаван никога. Пратен е в Броудмор хоспитъл – заведение, където се държат някои от най-опасните престъпници в страната.

За няколко години Робърт бил кротък – до 1977, когато той и един негов приятел от затвора, Дейвид Чийзман, се барикадирали в една килия с осъдения за насилие над деца Дейвид Франсис.

Робърт Маудсли

9 часа те измъчвали жертвата си по най-различни ужасяващи начини, като в един момент Маудсли пробил с преправена лъжица главата й през ухото до мозъка. Пуснал се слух, че е ял от мозъка на жертвата. Това се оказа впоследствие невярно, но му спечели прякора Ханибал Лектър, на името на човекоядеца от романите на Томас Харис.

Антъни Хопкинс в ролята на Ханибал Лектър

Когато охраната най-накрая пробила барикадата, Франсис бил мъртъв.

Чак тогава се  усетили да да прехвърлят Маудсли в затвора с максимална степен на сигурност „Уейкфийлд“. Не се усетили веднага да го изолират и след година бясната му ярост се изляла два пъти в един ден.

Първи бил убиецът на съпругата си Солни Дарууд. Той бил мъчен чрез душене и наръгвания и тялото му било скрито под леглото на Маудсли. Убиецът опитал да примами и други затворинци в килията си, но не успял. След това той се промъкнал в крилото на затворения за изнасилване на 7-годишно момиченци Бил Робъртс, издебнал го и го дупчил до смърт със самоделна кама. За финал издълбал с камата дупка в черепа му.

После кротко отишъл до един от надзирателите и му казал, че за вечеря ще дойдат двама души по-малко.

Изглед от затвора „Уейкланд“ /Снимка: PA/

След тези случаи Маудсли бил определен за опасен за останалите затворници и започнала работа по построяването на специална клетка за него дълбоко във вътрешността на затвора.

Работата е завършена през 1983 година. Клетката, наречена Стъклената клетка, е подобна на тази, в която е държан Ханибал Лектър от романа „Мълчанието на агнетата“.

Тя е с размери 4,5 на 5,5 метра и има само масичка и стол от пресована мукава. Има куршумоустойчиви прозарци, през които да наглеждат Маудсли. Леглото е бетонен блок, а тоалетната и мивката са занитени за пода. Вратата е от солидна стомана. Отвън клетката е опакована в прозрачни акрилни панели, само с една малка цепка, през която да му подават храна.

Маудсли в едно от редките му изявления за медиите

Маудсли стои затворен в изолатора си по 23 часа на ден, а един час го извеждат за упражнения. Когато го изкарват, го охраняват 6 надзиратели. Никога не му се разрешава контакт с други затворници.

Убиецът твърди, че се чувства измъчен от дългия престой сам, както и че това вече уврежда говорните му способности и той не може да говори гладко поради липса на контакт.

„Това ме връща в детството, когато бях затворен за 6 месеца, и това ме изтормозва“ – заяви той, цитиран от „Мирър“.

В отчаян опит да си набави компания убиецът на насилници отправи молба да му се разреши да си има папагалче – домашен любимец, и ако това се откаже – да му се даде капсула с цианид, за да приключи с живота си.

Маудсли изглежда много променен след дългия си престой сам /снимка: documentarytube.com/

И двете молби не бяха удовлетворени, така че Робърт Маудсли ще прекара остатъка от живота си сам, в Стъклената стая в подземието на затвора „Уейкфийлд“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук