Алексей Навални
Алексей Навални в каторгата.

Руският опозиционен политик Алексей Навални, който лежи в затвор със строг режим, съобщи, че го прехвърлят за една година в „единично помещение от килиен тип“, както в Русия администрацията нарича единичната килия, което е най-строгото наказание в и без това ужасяващите руски затвори.

Адвокатът на Навални разказа за БиБиСи, че поводът за поредното наказание е отказът на политика да излезе на работа, макар че, както подчертава защитата, той можеше да работи само по собствено желание – до явяването си пред апелативния съд по делото за „екстремизъм“.

Снощи в телеграм-канала на Навални се появи съобщение от него, в което той разказва, че „продължава да събира колекция“ от все по-жестоки форми на затворническия режим в Колония №6 във Владимирска област.

„Първо бях в СУОН (строги условия за отбиване на наказанието), ШИЗО (наказателен изолатор), ПКТ (помещение от килиен тип). А вчера, веднага след апелацията по делото, ме изправиха пред комисия и ми обявиха, че заради моята „непоправимост“ ще бъда преведен в ЕПКТ (единично помещение от килиен тип) за срок от 12 месеца“, написа Навални.

Чувствам се като уморена рок-звезда на ръба на депресията. Достигнах върха на хит-парада и повече нямам към какво да се стремя“, пошегува се опозиционерът и върл враг на Путин, демонстрирайки добро самочувствие.

А на 26 септември, както се очакваше, апелативният съд в Москва отхвърли жалбата му и потвърди присъдата от 19 години затвор за екстремизъм и тя влезе в сила.

„Като основание за затварянето му в ЕПКТ началникът на затвора изтъква отказ на Навални да излезе на работа на 25 септември. Но това беше още преди апелацията, което значи, че е бил под стража и е можел да работи само при собствено желание. Администрацията на затвора е опитала да го изведе насила на работа, знаейки, че той ще откаже“, разказва пред БиБиСи адвокатът му Вадим Кобзев.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук