Антон Хекимян
Снимка: Кадър БНТ

Смятам, че госпожа Фандъкова е успешен кмет. Това каза Антон Хекимян – кандидат за кмет на София на ГЕРБ-СДС в предаването „Денят започва“ по БНТ, въпреки че управлението на Йорданка Фандъкова ще остане в историята с това, че за 17 години не успя да се реши нито един системен проблем на столицата и се асоциира с кратката, но точна фраза „ремонт на ремонта“.

„Има ли правилен момент, в който един журналист става политик? Не се включих в предизборната кампания, за да бъда звездата на политическото шоу на тази кампания“, каза Антон Хекимян.

За отношенията с Бойко Борисов Хекимян коментира.

„Отношенията ми с него са чисто професионални. Първото ми интервю с него беше през 2013 г. и последваха десетки интервюта с него. Аз съм човекът, който е задавал най-неудобните въпроси на Бойко Борисов и съм показвал най-много карикатури на самия него.“

Антон Хекимян заяви в първото си интервю като кандидат за кмет на столицата, че ще остане 4 години общински съветник на София, ако не спечели изборите за кмет.

„Но такъв казус не стои, защото всички структури на ГЕРБ-СДС и хора, които дори не симпатизират на партията са зад мен“.

На въпрос какво е отношението му към наследството от управлението на ГЕРБ, Хекимян отговори:

„Смятам, че госпожа Фандъкова е успешен кмет. Много са приоритетите, които съм си поставил, но искам да се спазват стандартите. Градът да изглежда европейски – от уличната лампа, през кофите за боклук до пейките. Ще работя в посока да спрем войната по пътя, да продължи метрото и големите инфраструктурни проекти.“

Антон Хекимян заяви, че знае какво искат софиянци.

„За мен е чест да бъда първо тук, в Българската Национална телевизия, като кандидат за кмет на София от ГЕРБ-СДС. От 20 години съм в София, влюбих се в София още от студент, влюбих се в духа на София. След това като журналист започнах да живея с проблемите на този град, с детайлите и малките проблеми. Имам увереността, че познавам проблемите на София, казусите на града, знам какво искат софиянци, ако щете дори и гостите на града какво очакват да видят в него и знам как работят институциите“, каза Хекимян.

Той подчерта, че механизмът, по който е избран не е като филмов сценарий.

„Получих обаждане от Бойко Борисов. В това обаждане разбрах каква е целта, разбрах какво е предложението, след което имахме среща, говорихме с него. Пожелах да имам достатъчно време да обмисля. Междувременно се запознах и попитах за всички детайли, които ще съпътстват една подобна кандидатура. От това какъв ще е екипът, с който ще работя, какви ангажименти ще трябва да поемам“.

„Важно е човек да вземе информираното решение и аз го взех. То не е емоционално. Но със сигурност е нещо, което съм искал.“

Хекимян подчерта, че да бъдеш в политиката не трябва да е самоцел, но ако искаш да разполагаш с механизми, с които да променяш нещата, трябва да влезеш в политиката.

„Аз няма от какво да се притеснявам. Открит съм и гражданите ме познават. Всякакви внушения, че нещо се е случило зад завесите, трябва да бъдат спрени и затова искам да ги спра тук с това интервю“, каза кандидатът за кмет на ГЕРБ-СДС.

Според думите му институциите, начело с качествени хора, могат да променят системата, могат да променят живота на гражданите към по-добро.

На обвиненията в публичното пространство, че е бил „къртица“ в Би Ти Ви, той отговори така.

„Тази дума е обидна не само за колегите в Би Ти Ви, които са едни от най-качествените журналисти. Тази дума е обида за цялата журналистическа гилдия. Защото аз, както и всеки един колега в Би Ти Ви може да потвърди, че съм работил професионално , спазвайки всички журналистически стандарти по своя път“.

Кандидатът за кмет на София заяви, че няма никакво притеснение в моралния си компас.

„Единственото, което ме притеснява е, че журналисти нападат журналисти. Ако журналисти нападат мен в тази ми роля, няма никакъв проблем. Но журналисти да нападат колегите си и да правят внушения, че те са изпълнявали поръчки на една или на някакви партии, повярвайте ми, това ме вбесява, защото не е истина.“

Припомняме, че обявяването на номинацията на Хекимян доведе до съмнения за обективността му като журналист през последните години, а обществеността бе силно изненадана и поляризирана относно кандидатурата му. Бившите работодатели на Хекимян от bTV се борят с овладяването на репутационните щети. Те обявиха, че след искането на Хекимян за напускане незабавно е ограничен достъпът на журналиста до нюзрума. Ръководството на медията предприе конкретни мерки, за да защити репутацията си като съобщиха, че ще използват услугите на трета страна – външна агенция, която да следи за обективността на новинарското отразяване в периода на предстоящата предизборна кампания.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук