На снимката: стокова борса в Шанхай

Китайските акции на борсите удариха дънота за последните няколко години, след като днес инвеститорите най-накрая имаха възможност за реакция /след почивните дни заради китайската нова година/ срещу влошаването на епидемията от новия коронавирус, съобщи Си Ен Ен. Общите загуби от спадането на пазарните цени възлизат на 445 милиарда долара. Китайският юан загуби 1,6% от стойността си спрямо долара и вече се търгува в съотношение 7:1 в първия работен ден след празниците.

Вирусът, подобен на ТОРС, тръгнал от град Ухан в Централен Китай, зарази над 14 000 души в страната и отне повече от 300 живота.

Китайската централна банка заяви в неделя, че ще вложи 1,2 трилиона юана (173 млрд. долара) в икономиката, засилвайки подкрепата за борба в цялата държава със смъртоносен вирус. Изявление на Народната банка на Китай (НБК) гласи, че операцията ще започне в понеделник, за да се поддържа „разумна и изобилна ликвидност“ в банковата система, както и стабилен валутен пазар по време на епидемията.

В изявлението се допълва, че общата ликвидност на банковата система ще бъде с 900 милиарда юана (129 милиарда долара) повече в сравнение със същия период на миналата година.

НБК също обяви в събота мерки за засилване на паричната и кредитната подкрепа за предприятия, които помагат в борбата срещу вируса, като например медицински компании. Централната банка на Китай призова финансовите институции да предоставят „достатъчно кредитни ресурси“ на болници и медицински изследователски звена, наред с други мерки. Властите също така облекчиха митата за стоки, внесени за употреба в борбата с вируса, включително и тези от Съединените щати.

Преминаването към инжектиране на ликвидност във финансовата система на Китай идва, когато властите работят за засилване на доверието във вече забавящата се икономика на страната.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа заяви в неделя, че „въздействието на епидемията върху пазара е краткосрочно и няма да повлияе на дългосрочната тенденция“, съобщава „Пийпълс дейли“.

Но китайските сектори на транспорта и туризма вече понесоха удар по време на необичайно тихия Празник на пролетта (китайската Нова година – бел.ред.) тази година, когато мащабни събития бяха отменени, обществените атракции бяха затворени и хората бяха призовани да останат у дома, за да помогнат за овладяване на разпространението на вируса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук