Валдис Домбровскис
На снимката: Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис

Препоръките на Европейската комисия към нашата страна в сферата на икономиката ще бъдат официално представени в петък (2 юни) от заместник-председателя на ЕС Валдис Домбровскис при официалното му посещение в България.

Очаква се освен доклада, да бъде отправено и нестандартно предложение за членство в еврозоната. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов в сряда (24 май), по време на честване на 25 години от създаването на Асоциацията на търговските банки. Горанов заяви, че присъединяването към еврозоната остава водещ приоритет за България. Във връзка с готвеното предложение на ЕК към България и другите страни извън еврозоната, той заяви : „Очаквам го с интерес, тъй като ние сме една от държавите извън еврозоната“.

Комисията започна задълбочен преглед на 13 държави членки през ноември миналата година, за да се анализира дали са засегнати от макроикономически дисбаланси и колко сериозни са те. През февруари тази година ЕК остави под наблюдение и България, заради прекомерните икономически дисбаланси.

Препоръките към България са в четири сфери.  На първо място, от нашата страна се иска да подобри събираемостта на данъците и да ограничи „сивата икономика“, особено по отношение на труда „на черно“.

Втората препоръка е да бъдат предприети последващи действия за оценка на финансовия сектор, особено по отношение на договорите за презастраховка, трудно оценимото имущество, свързаните лица.

Неотдавна излезе и доклад от стрес-тестове на банковата ни система, извършени от МВФ и СБ, в който се предупреждава, че пет, а не три български банки , както сочеше доклада на БНБ от август 2016-та, се нуждаят от увеличение на капитала.

Комисията очаква от България, в рамките на втората препоръка,  да улесни намаляването на необслужваните фирмени кредити, като ускори промените в законодателството, свързано с несъстоятелността.

В третата препоръка се посочва необходимостта от осигуряването на качествено основно образование, особено за ромите. Допълва се, че е необходимо здравните осигуровки да имат по-голямо покритие, да бъдат ограничени разплащанията в брой в здравеопазването, както и да бъде преодолян недостигът на лекари. Настоява се за консултация със социалните партньори, за да бъде определен прозрачен начин за изчислението на минималната работна заплата.

Последната препоръка е да бъде прилагана ефективно националната стратегия за обществените поръчки до 2020 година.

Срещите на заместник-председателя на ЕК по въпросите на еврото и социалния диалог ще са с премиера Бойко Борисов, с финансовия министър Владислав Горанов, както и със социалния министър Бисер Петков. Валдис Домбровскис ще има среща и с управителя на БНБ Димитър Радев.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук