Владимир Левчев
На снимката: Владимир Левчев

След като междуправителствени срещи могат да се правят електронно и животът може да върви електронно, сега е моментът гражданите да бъдат облекчени и чиновниците да спрат да саботират електронното правителство. Това мнение изрази в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг българският поет, журналист и политик Владимир Левчев.

„Може би сега е момента да се замислим и за електронното правителство, за което вече от толкова години се говори, но все не се получава. Явно има доста чиновници, които ще си изгубят работата, ако се получи. Но ето, сега така или иначе институциите се затварят и уви работата на много хора – и бизнеси – е застрашена“, каза Левчев.

И допълни:

„Общуването няма да престане. Институциите също могат да общуват дистанционно. Вече преминахме и на дистанционно обучение в училищата и университетите. И това може би е подготовка за бъдещето. Все повече общуването ще протича така, дори и  след пандемията“.

Цялото интервю с Владимир Левчев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

Припомняме, че за електронното правителство от 10 години отговаря вицепремиерът Томислав Дончев и то още не е се случило.

Решението да се създаде електронно правителство официално е обявено през 2002г. с приемането на Стратегия за електронно правителство.

Девет (9) години по-късно – през 2011 г., е взето решение за внедряване на естонския модел на е-правителство и за тази цел е учреден Съвет за електронно управление, чийто председател става премиерът Бойко Борисов, а в съвета влизат тогавашният финансов министър Симеон Дянков, вътрешният министър Цветан Цветанов, министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

Тоест 10 години вицепремиерът Дончев се опитва да внедри електронното правителство у нас, за да се справи с бюрокрацията, което засега не се увенчава с успех.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук