Румяна Таслакова
на снимката: Румяна Таслакова

Германските власти очакват тежки последствия за немската икономика заради епидемията от коронавирус. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ дългогодишният журналист на „Дойче веле“ и автор на книги Румяна Таслакова.

„Министерството на финансите реши да отпусне 150 милиарда за подпомагане главно на средния и малък бизнес. Днес в Бундестага ще са обсъди това решение, което трябва да бъде одобрено от Бундестага и Бундесрата до петък тази седмица. Предвижда се държавният дълг да нарасне със 156 милиарда, за което ще е необходима промяна на конституцията“, каза Таслакова.

Според Конституцията на Германия новите дългове на провинциите и държавата могат да възлизат на максимално 0,35 процента от номиналния брутен вътрешен продукт.

„Изключения се допускат само за природни бедствия или икономически кризи. За да финансира обявените сега мерки, правителството реши да поеме на нови дългове от 156 милиарда евро, а това са 100 милиарда повече, отколкото е установено в член 109. Сегашният дълг на Германия е 1,929,359,977,500“, обясни Румяна Таслакова.

Тя наблегна на т.нар. „защитен чадър“ за германската икономика, чиято цел е да осигури спешна помощ за дребния бизнес със субсидии до 50 милиарда евро, които нямат да се връщат от получателите.

„Бизнесът може да разчита на неограничена помощ за ликвидността си. Основа се фонд за стабилизиране на икономиката с държавни гаранции за 600 милиарда за бизнеса. Хората, на които е наложено съкратено работно време, ще получават от държавата финансово обезщетение до 60 процента от дохода си. Всички тези мерки са необходими, защото според експертите при икономически застой от един месец брутният вътрешен продукт на Германия ще спадне с 4 до 5 процента. Засега все още не е ясно дали наистина бюрокрацията ще бъда дотам редуцирана, че вече решените мерки да се окажат бързо ефективни и дали ще са достатъчни за предотвратяване на тежка рецесия. Според министрите на икономиката и финансите в бъдеще ще се реагира бързо и гъвкаво съобразно обстоятелствата“, обясни още тя.

Цялото интервю с Румяна Таслакова може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук