Даниел Митов
на снимката: бившият външен министър Даниел Митов

Бившият министър на външните работи Даниел Митов и заместникът му Христо Ангеличин бяха оправдани на последна инстанция по делото за необявена обществена поръчка за самолетни билети на министерството.

От решението на Върховния касационен съд става ясно, че прокуратурата не е поддържала обвинението.

Митов и Ангеличин бяха обвинение за това, че преди четири години МВнР вместо да обяви обществена поръчка, сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорската фирма „Юнайтед Травъл Ейджънси“, с която редовен договор имало само МЗХ.

Фирмата осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания.

За целта МВнР платило почти 500 000, без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите.

След това фирмата върна парите, но тезата на прокуратурата беше, че престъпление има, защото случаят е като кражба на портмоне, след която извършителят е заловен и е върнал парите.

Бившият външен министър Митов първоначално беше обвинен в престъпление по служба, но след това обвинението му беше изменено в злоупотреба с доверие.

Неговият заместник Христо Ангеличин също бе привлечен като обвиняем за безстопанственост.

Делото приключи за две години, в които бившият външен министър беше оправдан и на трите инстанции, но първоначално съдия Пламен Панайотов от спецсъда осъди Ангеличин на 4 години затвор, защото имал задължение да контролира сключването на договора за пътуванията в министерството, както и споразумението със МЗХ. Върховният съд приема, че е нямал такова задължение.

Това е второто дело срещу Христо Ангеличин, който беше обвинен в безстопанственост и заради купуването на телефонни централи от фирма „Балкантел“, без да е проведена обществена поръчка. Преди една година апелативният спецсъд го оправда напълно, след като преди това на първа инстанция беше осъден условно на 2 години затвор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук