Великобритания се готви да се оттегли от търговските преговори с ЕС и обвинява за това безизходицата от пандемията от коронавирус, заяви еврокомисарят по търговията Фил Хоган, цитиран от Евроактив.

Само с оставащи още два кръга от преговорите за бъдещо търговско и политическо споразумение преди средата на юни между премиера Борис Джонсън и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ЕС все повече се вбесява от това, което той възприема като липса на ентусиазъм от Лондон в последните седмици.

„Въпреки неотложността и мащаба на преговорните предизвикателства, опасявам се, че реализираме много бавен напредък в преговорите за Брекзит“, заяви Хоган, който преди това беше министър в кабинета на Ирландия. Той добави: „Няма истински признак, че нашите британски приятели подхождат към преговорите с план за успех. Надявам се да греша, но не мисля, че е така“.

„Мисля, че политиците и правителството на Обединеното кралство със сигурност са решили да обвинят COVID за всички неуспехи по Брекзит и според мен не искат да изтеглят преговорите за 2021 г., защото могат ефективно да обвинят COVID за всичко“, каза шефът на търговията.

Обединеното кралство настоява, че иска да сключи сделка, но това ще бъде възможно само ако преговарящият екип на Мишел Барние се откаже от исканията си за регулиране на законодателството и за непроменен достъп до риболовните води на Обединеното кралство.

Лондон иска да постигне споразумение за свободна търговия с ЕС „без мита, без квоти“, заедно с поредица от специфични за сектора сделки, които трябва да бъдат договорени и ратифицирани преди декември 2020 г., когато предстои да приключи преходният период след Брекзит. Обединеното кралство обаче все още не е представило официални текстове за преговори в редица области, включително риболова.

Официални британски представители също намекнаха, че търговията с ЕС при условията на Световната търговска организация ще даде на икономиката им „по-голяма гъвкавост“ да се възстановят от последиците от пандемията.

Прогнози преди коронавируса сочеха, че икономиката на Ирландия ще поеме най-големия удар от Брекзит без сделка, струващ й 2,5% от БВП, и Хоган предупреди, че COVID-19 и Брекзит ще бъдат „всемогъщ удар за икономиката на Обединеното кралство по-късно през годината ”, което би засегнало и Ирландия.

С лидерите в Лондон и ЕС, които дават приоритет на отговорите си на пандемията от коронавирус, служителят на Комисията очакваше Обединеното кралство да бъде по-податливо на продължаването на процеса. Правителството на Джонсън обаче многократно е казвало, че няма да иска или да приема удължаване на преходния период.

Тези опасения са вследствие на продължаващ спор относно това дали Комисията ще изпълнява функция на делегация на ЕС в Северна Ирландия след приключване на преходния период.

Великобритания два пъти официално отхвърли план на Комисията за създаване на офис в Белфаст, за да подпомогне контрола върху прилагането на протокола в Северна Ирландия, като министърът на Обединеното кралство Пени Мордаун каза на Барние и шефа на дипломатическата служба на ЕС Хелга Шмид, че офисът на ЕС ще представлява „разделение в политическо и обществено отношение” в провинцията.

След последния кръг от преговори през април, Барние настоя, че ЕС се нуждае от „ясни доказателства, че Великобритания напредва с процедурите за нови митнически споразумения“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук