Христо Иванов, Догансарай
Изглед от имота, известен разговорно като "Догансарай" /снимка: "Фейсбук"/

Като коварен план определиха премиерът и министрите на вътрешните работи, на отбраната и на транспорта искането на НСО  да се спре достъпа по море до летните сараи на Доган.

Както стана ясно по-рано в района няма да може да се стигне по вода до 15-ти септември.

От НСО са поискали съдействие от МВР, Министерство на отбраната и Министерство на транспорта, за да се осигури реда в района. Конкретният повод за заповедта е, че в района се охранява лице от НСО.

Не е ясно дали по закон институциите могат да не изпълнят заповедта на НСО. Премиерът Бойко Борисов нареди да бъде проверено законово как биха могли да действат.

„Според писмото излиза, че Министерството брани сараите на Доган. Добре ли са го измислили? В единия ден Радев казва НСО да прецени какво да направи. На следващия ден ни се изпраща това писмо. Като говорих за сценарии, някои ми се усмихваха, ето го продължението на този сценарии“, заяви борисов.

Борисов добави още, че е настоял утре да се разгледат отново необходимостта от охрана на въпросните лица от НСО, „разпоредих и проверка на случая в „Росенец“.

Междувременно вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че в района до 18-ти юли се провежда международното учение на силите на НАТО „Бриз”, което е планирано отдавна.

„Нито един моряк няма да се ангажира с охраната на акваторията на парк „Росенец“. Флотът защитава суверенитета на държавата, а не охранява някакви акватории и паркове”, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че органите на МВР ще съдействат съобразно тяхната компетентност и в рамките на закона.

Така на практика не е ясно дали хората, които утре са се организирали да се включат в публичното събитие „Десант по суша и море пред Сараите на Доган”  ще могат да стигнат до плажа.

„Плажът е публична държавна собственост. Ако частни лица решат да ходят да се пекат няма проблем, ако става въпрос за митинги, общината трябва да разреши провеждането им”, заяви министър Каракачанов.

Няколко хиляди са заявили желание да се включат в организираното във фейсбук събитие и да отидат утре на плаж пред парк „Росенец”.

Сред тях е и бившият правосъден министър  и лидер на „Да! България!“ Христо Иванов. Той сподели в профила си във фейсбук, че ще бъде отново на плаж „Росенец“ утре в 11 часа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук