Байдън Тръмп
Колаж: Джо Байдън /ляво/ и Доналд Тръмп

Очаквано Избирателната колегия на Съединените щати потвърди избора на Джо Байдън за президент на страната. Демократът получи 306 гласа срещу 232 за  Доналд Тръмп. Резултатът от вота предстои да бъде потвърден и от Конгреса на 6 януари.

Решението на Избирателната колегия на практика официализира победата на Байдън. Това развитие е съкрушителен удар по спорните и безпрецедентни опити на президента Доналд Тръмп да блокира победата в Избирателната колегия на Байдън, като заведе импровизирани дела и притисне законодателите в оспорваните щати да отнемат милиони законни гласове, коментира CNN.

За победата на Байдън в Избирателната колегия бяха необходими 270 гласа. Предстои бюлетините ще бъдат изпратени във Вашингтон, където ще бъдат преброени от Конгреса на 6 януари. Когато това се случи, Байдън ще встъпи в длъжност като 46-и президент на САЩ на 20 януари по обяд.

Гласуването в избирателната колегия е процедурна стъпка, която обикновено остава незабелязана. Тази година обаче тя придоби огромно значение, тъй като президентът Тръмп продължава да атакува изборните резултати.

След решението на Избирателната колегия новоизбраният президент Джо Байдън произнесе първата си официална реч като отбеляза, че 306-те гласа в Избирателната колегия, които той е получил във тандем с Камала Харис, е „същият брой, който Тръмп и Пенс получиха, когато спечелиха през 2016 г.“

Байдън припомни, че Тръмп заяви публично, че този брой означава „непреодолима победа“ и добави, че този път този брой „означава едно и също“. В по-голямата част от речта си Байдън  критикува опитите на президента Тръмп да обърне резултатите от изборите, обвинявайки го в „злоупотреба с власт и заплахи“.

Байдън каза още, че неговите републикански колеги вече са признали триумфа му и че „вярата в институциите е запазена и целостта на изборите остава непокътната, сега е време да обърнем страницата“.

В края на речта си, Байдън спомена 300 000 американци, убити от пандемията, казвайки, че страната ще прекара празниците и Нова година с „черна дупка в сърцето“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук