свлачище
Снимката е илюстративна

Свлачище блокира пътя през Искърското дефиле. Огромното количество земна маса се е свлякло към 23 часа снощи. Охраната на бившия металуригчени завод в Елисейна, който се намира в близост до мястото, са чули сериозен тътен като при земетресение.

По първоначални данни става въпрос за 2000 кубика скали. Заради огромното количество разчистването на пътя ще отнеме поне два дни.

В момента 8 специализирани машини са на терен, разчистват се по-малките скални късове. Щаб от алпинисти и геодезисти вече огледаха района и ще започне обрушване. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, който пристигна на мястото.

Очаква се и верижна техника, която да подпомага разчистването. Едва след обрушването ще може да започне укрепване на ската, тъй като има опасност от нови свличания, каза още Терзийски, който не може да се ангажира със срок кога терена ще бъде обезопасен, а движението пуснато.

Ще направим точен анализ, този район искаме да е безопасен за пътуващите. Трасето бе основен за тежкотоварния трафик поради ремонта на Е-79, каза още председателят на АПИ.

Той подчерта, че с повишаването на температурите следваща седмица се очакват нови срутища на територията на страната.

Междувременно движението по пътя Своге – Ребърково в района на с. Елисейна е ограничено в двете посоки поради падналата скална маса на пътното платно, съобщиха от Агенция „Пътно инфраструктура“. Въведен е обходен маршрут за леки автомобили: гр. Своге – Гара Лакатник – Дружево – Долно Озирово – гр. Враца.

За тежкотоварните автомобили над 12 тона обходният маршрут е: Враца – Мездра –  Ботевград –   София –  Своге.  Движението се регулира от „Пътна полиция“.

В момента влаковете през дефилето се движат нормално.

Свлачището е на територията на община Мездра. Кметът на общината обяви, че днес децата от този район ще бъдат освободени от училище, заради невъзможност да стигнат до града.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук