„Индипендънт“

300 000 жители на Хонконг се очаква да пристигнат във Великобритания с нов визов план, пише „Индипендънт“.

Схемата, обявена за първи път миналата година започва в неделя и позволява на хората със статут „британска националност (отвъдморски територии) – BN(O)  да живеят, учат и работят във Великобритания в продължение на пет години и в крайна сметка да кандидатстват за гражданство.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че е „изключително горд“ и приветства новата визова схема. По този начин ние уважихме нашите дълбоки връзки в историята и приятелството с хората в Хонконг и се застъпваме за свободата и автономията.

Министърът на вътрешните работи Прити Пател добави: „Глобална Великобритания винаги ще се застъпва за това, което е правилно, и ще спазва нашите ангажименти. Тази нова визова програма изпълнява обещанието ни за хората в Хонконг, като почита нашите силни исторически отношения и поддържа техните свободи.“

Обединеното кралство напълно се оттегли от бившата британска колония през 1997 г., когато територията беше отстъпена на Китай като част от Съвместната декларация между Пекин и Лондон , че ще може да съществува свободно като полунезависим регион до 2047 година.

„Ню Йорк Таймс“

Демократите се готвят да заобиколят възраженията на републиканците, за да ускорят пакета за икономическа помощ на президента Байдън в размер на 1,9 трилиона долара през Конгреса, пише „Ню Йорк Таймс“.

 

В деня, когато новите данни на Министерството на търговията показаха, че икономическото възстановяване се бави  лидерите на Демократическата партия в Конгреса и администрацията заявиха , че следващата седмица ще започнат процес, който ще позволи мярката да премине само с гласовете на Демократическата партия.

Партийните лидери остават с надеждата, че  Байдън може да подпише така наречения си американски спасителен план най-късно до средата на март.

„Искаме винаги решението да е двупартийно, но не можем да се предадем, ако те не го подкрепят“, каза Нанси Пелоси на пресконференция  в Капитолия.

Служители от цялата президентска администрация участваха в поредица виртуални разговори с ключови законодатели, губернатори, кметове, лидери на граждански права и широк кръг лобистки групи в опит да осигурят възможно най-голяма подкрепа за пакета от помощ. Той включва 1400 щатски долара за много американци, удължаване на допълнителните мерки за безопасност, стотици милиарди долари за ваксини и други усилия за ограничаване на пандемията на коронавируса.

 

„Политико“

Франция няма да преразгледа плановете си за постепенно спиране на Huawei 5G, въпреки обявените намерения на китайската компания да изгради завод във Франция, пише „Политико“.

Китайската телекомуникационна компания обяви плановете си да построи фабрика във френския регион Елзас в опит да промени позицията на политиците във Франция.

Планът на Huawei за изграждане на фабрика в страната няма да повлияе на решението  да  сепрекрати използването на китайско оборудване от нейните 5G мрежи, заяви говорител на правителството.

„Това инвестиционно решение е независимо от въпроса за разполагането на 5G на френска територия“, заяви говорител на френското министерство на икономиката в имейл.

Запитан дали плановете на фирмата се нуждаят от допълнителни проверки на сигурността, говорителят каза, че фабриката на Huawei „не засяга капитала или дейността на съществуваща френска компания с чувствителни дейности“ и „следователно не попада под режима на контрол на чуждестранните инвестиции“.

Във вторник китайската фирма представи плановете си за изграждане на производствена площадка в Брумат, във френския регион Елзас. Това ще бъде първата подобна фабрика извън Китай като се предвижда тя да произвежда 5G радио оборудване за европейския телекомуникационен пазар.

Докато правеше проучване за изграждане на фабрика в района компанията поиска „яснота и гаранции за инвестиции“ от френското правителство.

Френското правителство приложи нов закон миналата година, който позволява на агенцията му за киберсигурност ANSSI да блокира 5G договори между оператори и Huawei.

Huawei все още трябва да премине през „обичайните етапи в изграждането на фабрика“, включително екологични и строителни разрешителни, каза говорителят.

Фабриката е част от стратегията на Huawei за смекчаване на европейските притеснения в областта на сигурността и привличане на европейските правителства с инвестиции и работни места в опит да запази способността си да продава оборудването си на европейските телекомуникационни оператори.

„Ел паис”

Безработицата в Испания достигна 16,13%, сочи проучване на пазара на труда, цитирано от „Ел паис“. Кризата с коронавируса е нанесла сериозен удар на испанския трудов пазар като към края на 2020-та година са били закрити 622 600 работни места.

Когато пандемията удари, заетостта беше на път да се възстанови напълно от финансовата криза от 2008 г. и продължителната рецесия, която последва. Новата криза показа, че Испания все още не е решила един от своите структурни проблеми: пазарът на труда.

Основно провалът идва заради временни договори. Само за седмици имаше милион по-малко хора, регистрирани в социалното осигуряване. Временните договори представляват почти две от всеки три елиминирани работни места.

Изданието отчита, че втората половина на годината е била по-добра. Докато през март и април при пълното затваряне са били закрити милион работни места откритите през лятото и подписаните нови договори през последното тримесечие, които са били 167 400 са пък най-добрият показател от 2004 г. Наблюдава се и 10% увеличение на работното време, което предполага че данните за брутния вътрешен продукт , които трябва да бъдат публикувани днес, вероятно ще покажат положително развитие.

Ако е така, това ще разсее опасенията от рецидив на рецесия. Положителните цифри на БВП също биха смекчили мрачните прогнози за испанската икономика, публикувани през последните месеци, пише още „Ел паис“.

Броят на работниците, които са в неплатен отпуск или на намалено работно време също е спаднал от 3,4 милиона през второто тримесечие на годината до малко над половин милион. Тези работници не се броят за безработни

Работата от разстояние е друг начин за спасяване на пазара на труда. Проучването показва, че около един на всеки 10 заети лица е работил вкъщи повече от половината от всяка работна седмица.

Въпросът сега е колко работници по схемата ERTE – която току-що беше подновена за четвърти път и сега трябва да изтече на 31 май – ще могат да се върнат на длъжностите си или бързо да си намерят нова работа, след като програмата приключи. Това ще бъде истинската мярка за възстановяване, изтъква изданието.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук