ООН Тръмп
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш

Не би трябвало да има компания, която да има властта да реши дали например профилът на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп трябва да бъде закрит. По-скоро трябва да бъде създаден механизъм с регулаторна рамка с правила.

Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш относно Доналд Тръмп по време на пресконференция, на която призова за регулация в дейността на мощни социални медии като Туитър и Фейсбук.

„Не мисля, че ние можем да живеем в свят, в който твърде много власт е дадена на ограничен брой компании“, подчерта Гутериш.

Той каза, че е „особено обезпокоен“ от властта на компаниите, които управляват социалните медии и „обемът на информацията, която се събира за всеки от нас, отсъствието на контрол върху данните, свързани с нас самите, факта, че тези данни могат да бъдат използвани не само за търговски цели за продажба на рекламни компании“.

„Тези данни могат да се използват да променят нашето поведение и рисковете това да бъде използвано и от политическа гледна точка за контрол на гражданите на страните“.

Генералният секретар на ООН каза, че това „изисква сериозна дискусия“ и че това е една от целите на неговата „пътна карта за дигитално сътрудничество“, обявена миналия юни.

По-рано през този месец Туитър прекрати 12-годишното присъствие на Тръмп и закри профила му, като по този начин прекъсна пряка линия на комуникация с неговите 89 милиона последователи. Фейсбук и Инстаграм блокираха Тръмп.

Позицията на Туитър е, че публикациите на Тръмп могат да провокират насилие след бунта на негови привърженици в Капитолия във Вашингтон на 6 януари. Консерваторите обвиниха компаниите в цензура и нарушаване на Първата поправка на американската конституция за свободата на словото.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук