"Северен поток - 2" САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън подготвя допълнителни санкции срещу спорния газопровод  „Северен поток 2“. Това съобщават служители от президентската администрация пред „Политико“.

Те не коментираха спецификата на пакета от санкции, който в момента се обсъжда. Но казаха, че следят за нарушения и ще предприемат необходимите последващи стъпки. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс повтори това, заявявайки за „Политико“, че следят подробно действията по проекта.

Законодателите отбелязаха, че газопроводът ще постави руската инфраструктура на територията на НАТО. Така ще заплаши нейните държави-членки и ще направи някои европейски държави по-зависими от руската енергия. Това също би лишило Украйна от приходи от милиарди долари, което ще позволи на Русия да заобиколи страната, когато прехвърля газ в Европа, припомня „Политико“.

Дипломатическата ситуация обаче е деликатна. Администрацията иска да възпрепятства проекта. Байдън вече нарече „Северен поток 2“  „лоша сделка за Европа“. Но също така иска да укрепи отношенията на САЩ с Германия, която лобира строителството на газопровода да продължи безпрепятствено.

Може ли Германия да излезе от ситуацията с компромис?

Анализаторите заявиха, че най-лошият резултат за администрацията на Байдън ще бъде налагането на строги санкции по проект, който е завършен повече от 90 %. Междувременно германското правителство пусна няколко потенциални предложения да накара САЩ да освободят тръбопровода. Сред тях са търговски сделки и увеличени инвестиции в проекти за зелена енергия в Европа и Украйна.

Говорител на германското министерство на финансите потвърди, че германското правителство „е в контакт с правителството на САЩ по отношение на санкциите за  „Северен поток 2 “, но заяви, че разговорите са поверителни.

Възможни компромиси, които Германия може да предложи, включват партньорство със САЩ за инвестиране в енергийни проекти в Източна и Централна Европа и присъединяване към администрацията на Байдън.

Миналата година германското министерство на финансите предложи да похарчи 1 милиард евро, за да увеличи публичната си подкрепа за изграждането на терминали за втечнен природен газ по крайбрежието на Германия в замяна на безпрепятствено изграждане и експлоатация на Северен поток 2. Предложението не стигна до никъде  по време на администрацията на Тръмп.

Въпреки че все още не е ясно към кой ще са насочени санкциите, те вероятно ще включват руски кораби и компании, участващи в проекта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук