биткойнът

Най-голямата криптовалута в света биткойнът прескочи рекордното ниво от 60 000 долара. След период на спад и консолидация от средата на февруари биткойнът отново стигна рекордни стойности.

Днес цената на криптовалутата отбеля 60 065,15 долара. Това показват данните на  CoinDesk 20.

Днешните стойности подобриха предишния рекорд за всички времена от около 58 330 долара. Той беше регистриран на 21 февруари.

Оттогава биткойнът отстъпи до 43 000 долара. Това стана на фона на несигурността на традиционните пазари относно очакванията за стимулиране и положителното им въздействие върху доходността на облигациите в САЩ.

Както акциите, така и криптовалутите отчитат загуби и странична търговия през последните няколко седмици, преди да се покачат отново през последните 8 дни.

Новият максимум идва два дни след като президентът Джо Байдън подписа огромна програма за стимулиране с 1,9 трилиона долара

Благодарение на нея американците ще получат помощ от по 1400 долара.

В началото на февруари биткойнът също достигна до рекордни върхове  след като автомобилната компания на Илън Мъск Tesla заяви, че е купила около 1,5 млрд. долара от криптовалутата.

Имаше обаче критика във връзка с инвестицията на екосъобразната компания за автомобили в такава енергоемка валута.

Понастоящем биткойните използват повече енергия от Аржентина годишно, според анализ на университета в Кеймбридж. Производството на криптовалута, известно като „добив на биткойни“, се нуждае от енергиен компютърен хардуер и все по-големи количества процесорна мощ.

Какво е биткойн и как работи?

Биткойнът е вид дигитална валута. Това означава, че няма физическа форма. Вместо това единици цифрова валута се търгуват през компютърна мрежа.В последните години цената на криптовалутата нарасна в пъти тъй като все повече инвеститори търсят алтернативни активи в момент, когато лихвените проценти в много страни са рекордно ниски.

Централните банки обаче остават скептични по отношение на криптовалутата. През октомври губернаторът на Банката на Англия Андрю Бейли предупреди за използването на Биткойн като начин на плащане. Той заяви, че валутата  няма „присъща стойност“ за разлика от парите или златото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!