арести Русия
Снимка: "Комерсант"

Арести на десетки депутати и журналисти заради незаконно според властите събитие на опозицията в Русия. По последни данни са задържани над 200 души. Всеруският форум е организиран от „Отворена Русия“, съобщи „Комерсант“.

Полицейските служители са влезли в конферентната зала, където се провежда форумът, прекъсвайки речта на бившия кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман. Полицията заявила, че участниците трябва да се разпръснат. В противен случай „всички ще бъдат задържани“ и че бъде използван сила.

Няколко минути по-късно органите на реда са задържали директора на „Отворена Русия“ Алексей Пивоваров и оглавяващия район Красноселски Иля Яшин. Сред арестуваните са и лидерът на опозицията Владимир Кара-Мурза-младши и общинският заместник на Тимирязевския район Юлия Галямина. По-късно и всички останали участници във форума. След това полицията е блокирала изходите от залата, освобождавайки само служителите на пресата, предоставили прес-карти.

Според кореспондента на „Комерсант“в залата са нахлули над 40 полицаи, които откарали задържаните с полицейски коли. Общо в залата, където се е провеждал форумът, е имало 150 участници.

При първите арести на членове на опозицията в Русия хората са започнали да крещят „Срам!“ Един от депутатите е бил изведен грубо, тъй като се е съпротивлявал. Полицията е задържала и няколко журналисти, които са били без прес-карти.

Пред журналисти Кара-Мурза и Пивоваров  заявиха, че прекъсването на събитието е незаконно и причините за ареста са неясни.

Андрей Пивоваров добави, че полицията „видимо е нарушила събитието“ и с действията си „е обърнала срещу себе си не само столичните активисти, но и депутатите от регионите“.

За някои от задържаните се казва, че ще бъдат и глобени поради липса на лични предпазни средства.

Федералният форум на независимите общински депутати „Общинска Русия“ трябваше да се проведе на 13-14 март в хотел „Измайлово“. Програмата на форума включва лекции на опозиционни политици за изборите и работата на общинските депутати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!