Байдън

Камарата на представителите на САЩ одобри огромния пакет за облекчаване на последиците от коронавируса от 1,9 трилиона долара, съобщи АФП. Това бе приветствано от демократите като важна стъпка за насочване на ново финансиране за ваксините. Помощта е важна и за претоварените местни правителства и милионите семейства, пострадали от пандемията.

Решението идва четири дни след като смъртността от Covid-19 надхвърли 500 000 в Съединените щати.  Мащабната мярка, предложена от президента Джо Байдън бе определена от демократите като морален императив. Законопроектът бе одобрен с 219 на 212 гласа.

Одобряването на пакета от Камарата на представителите е основна стъпка към реализиране на първия законодателен приоритет на новата администрация, тъй като последици от разпространението на Covid-19 поставиха американците в сериозна нужда от допълнителни облекчения, пише Си Ен Ен.

Предстои икономическия план да бъде гласуван и от Сената.  Там обаче се очаква да не мине приетият законопроект от Камарата на представителите в пълния му текст. Причината е, че от Горната камара вече казаха, че не са съгласни с повишаване на минималната заплата до 15 долара на час. Това увеличение беше заложено от Камарата на представителите в приетия документ.

След като мине през Сената  законопроектът ще трябва да се върне в Камарата за отделно гласуване. Едва тогава може да отиде при Байдън, за да бъде подписан като закон.

Пакетът включва директна помощ за малкия бизнес и 1400 щатски долара за американци, които печелят под 75 000 щатски долара годишно. Същот така се предвижда увеличение на данъчния кредит за деца, финансиране на училища и повече пари за ваксини.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!