български паспорти
Адониев е имал "златен български паспорт", но му е бил отнет

1458 чужди граждани са получили български паспорти за първите два месеца на тази година.Това съобщава БНР като се позовава на информация на Комисията по българско гражданство към вицепрезидента. Най-много български паспорти са получили граждани от Република Северна Македония.

От началото на годината е възстановено гражданството на 231 души, 7 са освободените от българско гражданство по тяхно желание, съобщи  Димитър Здравков – член на Комисията по гражданство към вицепрезидента.

142 са указите за придобиване на българско гражданство или за близо 16 хиляди лица. Запазва се тенденцията от предходни години за силен интерес към български паспорти от граждани на Република Северна Македония.

„Над 55% от общо издадените укази касаят такива лица или това са близо 10 хиляди души. Следвани от граждани на Украйна – близо 2 хиляди, Република Сърбия – около 1200, Молдова, Албания и Турция“, казва Здравков.

Той отрече процедурата по получаване на гражданство да е тромава и бавна.

„Това не е така и законодателят е определил една разумна времева рамка съобразно важността на процедурата. Например, когато едно лице подаде своите документи в Министерство на правосъдието, за да започне процедурата, минават между 6 и 18 месеца, до момента, в който министърът на правосъдието следва да направи своето предложение до президента“, обяснява Здравков.

Преди това има процедура по съгласуване със службите за сигурност. Всеки отделен случай се разглежда от специално създаден Междуведомствен съвет по гражданство, в който участват различни институции. След становището на съвета министърът на правосъдието прави предложение до президентството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук