Георги Кадиев
На снимката: Георги Кадиев

Георги Кадиев е завършил Московския държавен институт по международни отношения. Има магистратури от Университета Лестър, Великобритания и Харвард. В периода от 2005 до 2007-ма година е заместник-министър на финансите. Георги Кадиев е народен представител от БСП в 40-то и 42-рото Народно събрание. Напуска по време на втория си мандат като депутат през юни 2014-та година в знак на протест срещу решението правителството на Орешарски да бъде свалено и да се обявят нови парламентарни избори. Две години по-късно Георги Кадиев създава партия с името „Нормална държава“.  От години е в бизнеса с продажбата на електроенергия. Георги Кадиев защитава тезата, че ядрената енергетика е особено важна за България.

 

Г-н Кадиев, НЕК внесе искане в КЕВР за поскъпване на тока. Като основна причина се изтъква поскъпването на квотите въглероден двуокис на борсата. Според Вас има ли основание за подобно повишаване на цената на тока?

 Има основание, тъй като цената на електроенергията е свързана успоредно с няколко други цени, едната от които е цената на въглеродните емисии. До преди няколко месеца тя беше между 25 и 30 евро на тон, а в момента е над 40 евро. Има поне 25% поскъпване. Това означава, че за всички централи, които са на въглища и които трябва да си купуват емисии, каквато е например ТЕЦ „Марица Изток” 2 , се е увеличила себестойността на производство. Затова и НЕК иска по-висока цена за производство. Друго, от което зависят цените на енергията  са цените на петрола и цените на газа. Тъй като цената на петрола също се увеличи, макар и не с толкова, колкото емисиите последните дни, предполагам, че това е причината, поради която се очаква повишение на цените в европейски мащаб. Това неминуема се отразява и при нас.

Доколко  проблем за  исканото увеличение на цената тока са американските централи? Държавата явно защитава държавните централи, а иска да закрие частните, но защо те да са проблем? Не е ли цената на тока, произвеждан от американските централи по-ниска от тази на държавните?

Американските ТЕЦ-ове получават много висока цена от държавата. Тя е субсидирана и заложена в договора, сключен още по времето на Иван Костов. Тяхната цена е далеч над пазарната в момента. Да речем ако на нашата борса за януари цената беше около 120 лева на мегаватчас при тях е около 215 лева на мегаватчас т.е почти двойно повече, отколкото цената на свободния пазар. Какво всъщност прави НЕК? НЕК изкупува енергия от различни производители, сред които са и американските централи, „Марица изток-2”, АЕЦ „Козлодуй”. Слагайки ги в един микс ги смесва и излиза с една средна цена, която  вече предлага на  битовия пазар, на нас като потребители.  Когато на него част от тези компоненти, примерно цената на енергията от „Марица изток 2” или пък от американските централи се увеличи  съответно и цената на микса се увеличава. И те искат от КЕВР да им даде увеличение на цената. Това се случва в момента.

Как това ще рефлектира върху потребителите?

В период на пандемия, в който доходите не растат, няма как да не се отрази. Въпреки че НСИ отчете ръст на доходите с 2 %, което пък се дължи  пък основно на ръста на пенсиите с 12% за миналата година. Това  само по себе си е странно, защото  когато  има икономическа криза логиката показва, че трябва да се компенсират тези, които губят доходи т.е частния сектор, който е затворен по една или друга причина или има по-малко клиенти. Вместо да компенсира тях държавата реши да компенсира  тези, които не губят доходи- едните са пенсионерите, на които не са намалили пенсиите и другите са държавните служители, на които пък не са им намалили заплатите. Те също получиха увеличение, някои с 30%.

В крайна сметка в цялата тази криза го отнесоха частните фирми и особено тези в няколко определени сектора като туризъм, ресторантьорство, транспорт. Всички останали, включително и аз, сме в сектори, в които нито има ръст, нито има спад на приходите особено.  Средно са горе долу на същото ниво, на което са  били миналата година или малко по-ниски. Съответно едно увеличаване на разходите ни в случая за електроенергия  естествено ще се отрази отрицателно. Няма да е драматично, защото  ръст от 2% на цената на електроенергията не е кой знае какво, но все пак ще се отрази.

Да се върнем на американските централи. Доколкото Ви разбирам според Вас страната ни няма нужда от тях, защото предлагат по-скъпа електроенергия. Така ли?

 Много по-скъпа е, но ние нямаме избор, тъй като договорът е сключен. Има наказателни клаузи ако прекратим еднолично. Това, което успяха да направят други държави, като Полша например, е да прекратят тези договори без наказателни клаузи. Те успяха да докажат, че това е нерегламентирана държавна помощ.  Когато държавата плаща субсидирана цена за дадена централа, това означава по-висока от пазарната, Европейската комисия има право да поиска прекратяване на този договор. Само че поради факта, че централите са американски, а САЩ си защитават добре интересите, затова и не са прекратени тези договори. Ако имахме възможност да ги прекратим трябва веднага да го направим. Ние купуваме енергията от тях на 215 лева на мегаватчас, продаваме я на 100 лева . Т.е от всеки мегаватчас губим по 100 лева. Това са милиони левове, които НЕК губи всяка година от продажбата на тази енергия. Тя  компенсира донякъде от евтината енергия  от АЕЦ „Козлодуй”. Но пак не може да компенсира достатъчно.

Г-н Кадиев, заговорихте за АЕЦ „Козлодуй”. Стана ясно, че се обмисля изграждането на  7-ми реактор с оборудването за АЕЦ „Белене”.  Имаме ли нужда от 7-ми , от 8-ми реактор на централата в „Козлодуй”?

Според мен имаме нужда. Първо трябва да отговорим на въпроса имаме ли нужда от ядрена енергетика. И след това и на нови мощности за ядрена енергетика. Според мен отговорът и на двата въпроса е „Да”. Ядрената енергетика е едно от малкото високотехнологични производства, които имаме в България, да не кажа и единственото.  Няма никакъв смисъл да се отказваме от него, защото е много конкурентноспособно. Особено, когато централата вече е изплатила амортизационните си разходи, както е случаят с АЕЦ „Козлодуй”, отдавна се е самоизплатила.

Оттук нататък нейните разходи са само за гориво, което прави енергията много евтина. Ако не се лъжа себестойността на енергията от АЕЦ ”Козлодуй” е около 42 лева на мегаватчас. Докато при „Марица изток  2” себестойността вече е над 140 лева на мегаватчас. Вижте колко голяма разлика. Повече от три пъти. Така, че при всички положения трябва да запазим АЕЦ „Козлодуй”. Аз не съм експерт в тази област и не знам дали технически е възможно,  но ако можем да добавим 7-ми и 8-ми блок  трябва да го направим. Защото ядрените централи имат и още едно голямо предимство освен цената на енергията.

И това е, че те са т.нар „базови централи” т.е те работят по всяко време, произвеждат равен товар, например 2000 мегавата, както е  АЕЦ „Козлодуй”. Денем, нощем, зима, лято, те произвеждат това количество. За разлика от всички ВЕИ-та, които когато има слънце работят, когато няма не работят, когато има вятър, пък когато няма вятър, при тях е различно. Или пък както са ВЕЦ-овете, когато се топят снеговете работят, когато  е суша не работят. Трябва да има централи, които да покриват основните нужди на потреблението и това са именно ядрените централи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!