Министерски съвет взе решение да се даде мандат на БЕХ да влезе в преговори с ядрени компании в САЩ. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг в Министерски съвет.

Държавата ще стартира проучване по отношение на възможността да стартираме изграждане на нова ядрена мощност, каза още Петкова.

За АЕЦ „Белене” Петкова каза, че процедурата е в ход, тя беше стартирана съгласно решение на Народното събрание и правителството изпълнява това решение.

Има забавяне по отношение на отделните етапи от процедурата, кризата с COVID-19 наложи тотална реорганизация на целия процес по процедурата, добави още Петкова.

На въпрос има ли необходимост България и от АЕЦ Белене, и от Седми реактор на АЕЦ Козлодуй, Петкова отговори, че тенденцията, която се вижда в рамките на ЕС дава ясни отговори.

„Това, към което се върви е трансформация на енергийния микс на държавите, това е свързано с целите на ЕС. В съобщението на ЕК от ноември 2018 е ясно казано каква ще е визията на Европа за мощностите, които дават възможност за амбициозни цели. Там е казано – ядрена енергия, възобновяеми източници”, добави Петкова.

Тя добави още:

„Нашите базови мощности не са безкрайни, имаме 4000 мегавата въглищни централи и 2000 мегавата базова мощност на АЕЦ Козлодуй. Ако след 10-12 години тези въглищни централи поетапно излязат от енергийния микс, то значи, че тези базови мощности трябва да се заместят с други базови мощности, които да гарантират енергийната сигурност”, добави Петкова.

По отношение на „Турски поток“, министърът каза още:

„За реверанс към САЩ не можем да говорим заради Турски поток, нашето правителство работи само за нашите национални интереси. Това е въпрос на наша енергийна политика и на политиката в рамките на ЕС, въпрос за реверанс към САЩ не стои на дневен ред”.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!