Алексей Навални
На снимката: Алексей Навални

Европейският съюз съгласува санкции срещу Русия заради отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, съобщи „Дойче веле”. Мерките ще засегнат шест физически лица и една организация, решиха днес представителите на държавите-членки на ЕС.

Санкциите предвиждат забрана за издаване на визи и замразяване на имуществото на територията на ЕС. Очаква се решението да бъде публикувано официално на 15 октомври, след което санкциите влизат в сила.

Според дипломатически източници, под ударите на санкциите ще попаднат служители на силовите структури и на Държавния научно-изследователски институт по органична химия и технология.

Според заключенията на няколко лаборатории от ЕС, Навални е отровен с бойно отровно вещество от групата „Новичок”, като тези изводи бяха потвърдени и от Организацията за забрана на химическото оръжие.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Москва ще отговори реципрочно на въведените санкции.

На 19 август Алексей Навални бе отровен и впоследствие хоспитализиран в болницата в град Омск в тежко състояние. Той бе в безсъзнание, включен към апарат за изкуствена вентилация на белите дробове. Впоследствие бе транспортиран в Германия за лечение в известната болница „Шарите“ в Берлин. Опозиционният лидер бе в кома няколсо дни, но дойде в съзнание и сега се възстановява. Случаят му бе разгледан като аналогичен на отравянето на Юлия и Сергей Скрипал, което предизвика много голям дипломатически скандал между Лондон и Москва, защото стана на британска земя.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!