извънредно заседание министър

Учениците в клас от 12 април, моловете и големите магазини остават затворени

От 12 април учениците се връщат в училище по график, а детските градини и яслите започват работа от 5 април. От ресторантите, от 1 април, ще работят само тези с открити площи. Това стана ясно след брифинг на здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Ще има разхлабване на мерките. Вчера много експерти коментирахме какво трябва да се случи и взехме това решение. Днес то ще бъде облечено в заповед. Най-много експертно натрупване на мнение има за връщане на учениците от 12 април в училище, а децата се връщат в детските градини и ясли на 5 април. От 5 до 12 април ще изработим ясен план как се връщат учениците в клас. “, посочи Ангелов.

„От 1 април театрите ще работят на 30% капацитет. Моловете няма да бъдат отворени от 1 април, както и големите магазини. Изключение ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. За ресторантите най-голяма подкрепа се събира експертното становище да бъдат отворени само тези, които имат открити площи – градини. Нощните заведения остават затворени“, уточни той.

„Оптимистични сме за темпа на ваксинация, вчера ваксинираните са близо 10 000. Ваксини на Пфайзер вече са раздадени по РЗИ-тата, днес остава да се получат в 5 РЗИ. Стартираме и разпределението на Модерна към РЗИ. На фона на всичко това, ние сме леко обнадеждени от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните започва леко да намалява“, уточни Ангелов.

„Надявам се да сме на най-високата точка на пика на тази трета вълна“, каза още министърът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук