онлайн ваксинация
Подготвя се масова ваксинация срещу коронавируса

От 17 часа ще може онлайн да се запазват час и дата за ваксинация срещу COVID-19. Работата на електронния регистър беше демонстрирана от представители на „Информационно обслужване“ АД пред министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

Системата работи със седмица напред, което означава. Желаещите трябва да попълнят личните си данни, да попълнят формуляр за информирано съгласие и чрез мейл или кратко съобщение по телефона ще получат информация за запазените дата и час. Гражданите могат да посочват или да не посочват предпочитаната от тях ваксина.

В мобилното приложение може да се направи и избор на ваксинационен център, а 24 часа преди запазения час ще бъде изпращано съобщение за напомняне за предстоящата ваксина.

Чрез приложението няма да може да се запазват дата и час при личните лекари, защото спецификите на практиките им са различни и не можем да намерим унифициран подход, какъвто се прилага във ваксинационните центрове, обясни министър Ангелов. По думите му при следващите доставки от ваксините ще бъдат разпределени по-големи количества при личните лекари. Ангелов подчерта, че дори и при направен избор за определена ваксина, след това заедно с лекаря ще се обсъди дали тя е най-подходяща за дадения пациент.

Системата за запазване на час и дата за ваксиниране е част от националната здравно-информационна система. Дори и при запазен час, системата дава възможност човек сам да го промени и така ще освободи място за друг, обясни министър Ангелов.
Към момента над 107 хиляди от ваксинираните са над 65-годишна възраст.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!