"Астра Зенека"

Нашата основна цел е да държим пандемията на каишка. Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70% от населението в страната до края на юни. Това заяви здравният министър проф. Констадин Ангелов в ефира на БТВ.

Въпреки това към днешна дата страната ни продължава да е на последно място в процеса. Амбицията на ЕС за ваксинация за обхванати 70% от населето на ЕС е доста по скромна от тази на министъра – а именно – срок до края на септември.

По думите му основната цел е „да върнем спокойствието на хората, те да вярват в това, че ние успяваме да противодействаме на тази епидемия и да са спокойни за това, което предстои“. Той акцентира, че с 500 до 600 хил. ваксинации на месец планът може да бъде изпълнен.

Разполагаме с числата, свързани с доставките на ваксините, знаем целевите групи. Вторите дози се пазят в хладилниците на РЗИ. За ваксината на Оксфорд, не пазят втора доза, защото при едните имаме 21 дни между първа и втора доза, при ваксината на АстраЗенека имаме 10 седмици, добави Ангелов.

Именно затова сме поискали дози назаем от Франция и Германия. „АстраЗенека“ не са доставили дори 40% от договорените дози, обяви министърът. Той добави, че ние не сме договорна страна с фирмата и затова пишем до Европейската комисия.

Припомняме, че в края на януари от обширен материал на „Политико“ стана известно, че ако обхватът и темпото, с което България поставят ваксини срещу коронавируса продължи, ще бъде постигната през август 2040 г. – 21 години по-късно от заложения срок. За да се достигне заложеният срок са нужни 33 368 дневно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук