Мария Цънцарова
Потвърдилият, че е ваксиниран депутат от "Възраждане" Николай Дренчев и Мария Цънцарова. Кадър: bTV

За втори път журналистът Мария Цънцарова е извикана на разпит от структурите на МВР с цел да бъдат разкрити източниците ѝ на информация по разследването ѝ, че докато “Възраждане” пропагандира срещу ваксинацията и мерките за ограничаване на пандемията, депутати от партията са били ваксинирани. Това съобщават от Асоциацията на европейските журналисти – България, като уточняват, че в офанзивата срещу Цънцарова се е включила и прокуратурата – тоест има образувано досъдебно производство. 

„Асоциацията на европейските журналисти – България следи с безпокойство действията на властите срещу нашата колежка Мария Цънцарова заради разследването ѝ от началото на годината, което разкри, че докато “Възраждане” пропагандира срещу ваксинацията и мерките за ограничаване на пандемията, депутати от партията са били ваксинирани“, пишат от АЕЦ в публикация на сайта си.

„За втори път Мария Цънцарова е извикана на разпит от структурите на МВР с цел да бъдат разкрити източниците ѝ на информация. АЕЖ научи, че по случая вече има образувано досъдебно производство, т.е. в офанзивата се е включила и прокуратурата. Последното е особено притеснително предвид публичните признания на представител на ръководството на държавното обвинение, че внася законопроекти чрез депутати от “Възраждане”, пише още в публикацията.

„По случая тече производство и пред Комисията за защита на личните данни, което също има за цел да установи и да преследва източниците на разследването“, казват от АЕЖ.

„АЕЖ депозира становище по това производство с искането да бъде конституирана като заинтересована страна, но не получихме отговор“, отбелязва журналистическата организация.

Разбира се, няма никакво значение как Мария Цънцарова е получила информацията за ваксинираните депутати от „Възраждане“, които иначе наричат ваксините срещу коронавирус „експериментална течност“. Още повече, че първо, тя има право да пази източниците си на информация и второ, самите депутати признаха, че информацията е вярна, а те са ваксинирани.

Разследването беше излъчено в началото на 2021 година и показа как депутатите от „Възраждане“ Николай Дренчев, Иво Русчев, Стоян Таслаков и Даниел Петров са си поставили ваксина през 2021 г. и имат зелени сертификати. В същото време обаче лидерът им нарича ваксините „експериментална течност“, а партията подстрекава към протести срещу мерките. Вижте повече.

„Журналистите имат не само правото, но и задължението да защитават източниците си, когато са поверителни“, казват още от АЕЖ. „Правото на защита на източниците може да подлежи на ограничение при спазване на изискванията за законност, пропорционалност и необходимост в демократичното общество, след преценка на независим и безпристрастен съд“, допълват те.

„Практиката на ЕСПЧ (делото Гуудиун срещу Обединеното кралство) категорично приема, че “защитата на журналистическите източници е едно от основните условия за свобода на пресата”, а “липсата на такава защита ще се отрази отрицателно върху готовността на източниците да подпомагат пресата в информирането на обществото по въпроси от обществен интерес.”

На следващо място съгласно Директива (ЕС) 2019/1937 на Европейския Парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година относно защитата на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза “лицата, сигнализиращи за нередности, са особено важни източници за разследващите журналисти’ и “защитата на лицата, сигнализиращи за нередности, като журналистически източници е от решаващо значение за запазване на ролята на разследващата журналистика на „пазител“ в демократичните общества“, се казва още в публикацията на организацията.

„АЕЖ-България призовава властите да преустановят незабавно натиска над колежката ни, а нейният работодател – да осигури адекватна и пълна по обем защита“, завършват от АЕЦ.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук