зърно протест
Протест на зърнопроизводителите Снимка: БТА/архив

След като зърнопроизводителите организираха протести в цялата страна срещу вноса на украинско зърно с аргумента, че внасянето му в България е безконтролно, а самото жито е опасно и негодно за консумация, днес министърът на земеделието заяви в ефира на NOVA, че то не е опасно.

„Украинското жито, което влиза в страната ни, не е опасно“, каза служебният министър Явор Гечев. „Прави се удвоен фитосанитарен контрол, по-голяма част от пробите отговарят на европейските изисквания, но има и отклонение“, коментира той.

„У нас се създава криза на свръхпредлагане и това влияе на цените. Зърното, което произвеждаме в България, изцяло отговаря на всички стандарти и е по-добро“, каза Гечев.

„Криза на свръхпредлагане“ е просто още един начин да се каже, че пазарът работи в условия на засилена конкуренция. Кризата тук не е за потребителя, който ще има възможност да плаща по-малко, а за производителя, който ще трябва да се конкурира, вместо да работи при монополни условия. В крайна сметка се оказва, че именно това е причината за недоволство, а не наличието на „опасно“ жито на пазара ни.

Интересът на потребителите в случая няма нищо общо с интереса на производителите. Докато интересът на производителите е да продават на високи цени в условия на ниска конкуренция, потребителите имат интерес от тъкмо обратното – пазарът да се саморегулира, така че те да могат да купуват краен продукт на ниски цени. Необяснимо остава защо служебното правителство иска да изплаща помощи на производителите просто защото не могат да се организират пазарното си поведение в условие на свободен пазар.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук