Румен Радев, Клаус Йоханис

Президентът на България Румен Радев е на двудневно официално посещение в северната ни съседка Румъния. Ето част от отзивите в световните медии след вчерашната съвместна пресконференция с румънския му колега Клаус Йоханис.

ABC news: Президентите на Румъния и България говориха за НАТО и сигурността в региона

Радев в Румъния

Президентите на България и Румъния обсъдиха НАТО, охраната на Черноморския регион, търговията и проблемите на Европейския съюз, предава американската телевизия „Ей Би Си нюз”.

Българският президент Румен Радев бе посрещнат в сряда сутрин от почетния строй в двореца „Котрочени“ в Букурещ. Той разговаря с румънския си колега Клаус Йоханис.

Двамата лидери обсъдиха председателството на Съвета на ЕС, което България ще поеме от 1 януари 2018г., а Румъния – година по-късно.

Радев заяви, че търговските отношения между двете държави възлизат на 4 млрд. евро.

Двете съседни държави се присъединиха към Европейския съюз през 2007г.

ACT media: Моделът за борба с корупция на Румъния е успешен

Радев в Румъния

Президентът на България Румен Радев бе приветстван от румънския си колега Клаус Йоханис в двореца „Котрочени”. Визитата трябва да укрепи българо-румънските отношения по основните теми, по които двете държави имат общ интерес – регионална, европейска и международна програма.

„Румънският модел за борба с корупцията доказа своята ефективност и България трябва да възприеме някои от принципите, за да редуцира корупцията”, каза българският президент Румен Радев.

„Румънският модел е успешен!”

Радев добави, че България не може да копира системата, но може да намери вдъхновение в нея.

Радев в Румъния

„Трябва да предприемем подобни действия, за да редуцираме драстично корупцията в България”, добави Радев.

От своя страна, румънският президент Клаус Йоханис каза, че Румъния е готова да сподели опита си с България.

Накрая, двамата добавиха, че са обсъдили предстоящото посещение на румънския президент във Вашингтон, за споделените интереси и трансграничното сътрудничество, както и предизвикателствата пред Черноморския регион.

Хinhua: Присъединяването на Румъния и България в Шенген ще е победа

Радев в Румъния

Присъединяването на България и Румъния в Шенген ще бъде победа за цялата зона. Това каза румънският президент Клаус Йоханис по време на съвместна пресконференция с българския си колега Румен Радев.

„Шенген ще има полза от експертизата на двете държави”, каза Йоханис и добави, че Румъния и България са изпълнили изискванията за присъединяване към зоната за свободно движение.

„Двете държави са готови от 2011г., от техническа гледна точка – факт, който Европейските институции признават”, добави държавният глава.

Според него, двете държави не са приети в зоната, заради разминавания в мненията на държавите членки.

Радев в Румъния

По думите му, нито България, нито Румъния са спрели усилията си през 2011г.

„Разработихме нужното, а фактът, че двете държави се справиха толкова добре с миграционната вълна показа, че сме готови да пазим европейските граници не само на теория.”

Той добави, че е обсъдил този въпрос с немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

„Румъния и България ще продължат да притискат Европейските институции, защото единственият начин европейските граждани да се чувстват сигурни е Румъния и България да станат част от Шенген”, каза на свой ред президентът на България.

Той добави, че страната може да гарантира сигурността на външните граници много по-добре, ако има достъп до информационната система на Шенген.

Аджерпрес: Във връзка с Русия няма никакви проблеми в отношенията между Румъния и България, заяви Йоханис

Румен Радев, Клаус Йоханис

Румънският президент Клаус Йоханис заяви на съвместна пресконференция с българския си колега Румен Радев в Букурещ, че в отношенията между Румъния и България няма никакви проблеми по отношение на Русия, предаде агенция Аджерпрес.

„Смятам, че няма никакъв проблем в нашите отношения във връзка с Русия. От една страна, разбира се, България има търговски връзки, от друга страна е много ясно, и двамата сме категорични в това отношение, ние сме заедно в ЕС и в НАТО”, заяви румънският президент.

Йоханис подчерта отново, че НАТО е съюз, който няма стратегии, насочени срещу Русия.

„За да бъда напълно ясен – НАТО е отбранителен съюз. Ние нямаме нито едно учение и нито една стратегия, насочени срещу Русия. Ние не се подготвяме по никакъв начин да действаме срещу Русия, както някои гласове от Русия твърдят (…)“, каза Клаус Йоханис.

По този повод румънският президент говори и за ВВС базата в Девеселу, където е разположен американски комплекс за противоракетна отбрана.

„Достатъчно често, за съжаление, в последно време се дава пример с базата в Девеселу. Базата има строго отбранителна роля и не е насочена против Русия“, каза Йоханис.

Румънският президент посочи, че след днешната среща е стигнал до заключения за сътрудничеството Румъния – България в рамките на ЕС и НАТО.

Даваме си сметка, че няма абсолютно никакъв проблем в това отношение и сме много доволни, че днес заедно успяхме да подчертаем, че сме заедно и че имаме общи цели по отношение на ЕС и НАТО“, каза румънският президент.

Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Румъния днес и утре по покана на румънския си колега.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук