Висшият съдебен съвет прекъсна заседанието си, заради протест в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов пред сградата на съвета. Когато кадровиците на Темида стигнаха до точката в дневния ред, която трябваше да обсъди „упражняването на политическа дейност“ от Панов, председателят на ВАС Георги Колев прекъсна заседанието с думите, че „не може да се работи в такава обстановка“. След като някои от членовете на ВСС напуснаха пленума, заседанието беше прекратено поради липса на кворум.

Сутринта, преди заседанието на „кадровиците на Темида“, граждани се събраха и поставиха болтове пред входа на Висшия съдебен съвет. Поводът – отказът на прокуратурата да разследва случая с равинтените и паднали болтове от гумите на колата на НСО, която Лозан Панов използваше доскоро.

болтове
На снимката: Граждани поставят болтове пред входа на ВСС

болтове

Събитието се организира в социалната мрежа преди два дни, след като на днешното си заседание ВСС включи в дневния ред сигнала срещу Лозан Панов за упражняване на политическа дейност. Той е подаден от Ивайло Крачунов от Блиц и е за участието на председателя на ВКС в протест срещу изгонването на отец Паоло Кортези от Белене, заради закрилата му на сирийски бежанци. Вносител на точката е етичната комисия към съдийската колегия с председател Даниела Костова и членове Галя Георгиева, Димитър Узунов, Мария Кузманова и Юлия Ковачева.

Според запознати със случая, възможно е жалбата на Крачунов да бъде използвана за основание за искане за предсрочно отстраняване, импийчмънт на Панов заради „уронване на престижа на съдебната власт”.
Самият председател на ВКС при пристигането си във ВСС  бе аплодиран от участниците в акцията.
болтове
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук