Навални
На снимката: Алексей Навални

Руският опозиционер Алексей Навални, който излежава присъда в затвора, е фаворит за тазгодишната награда „Сахаров“. 

Това стана факт, след като най-голямата група – дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), се присъедини към предложението на либералите от „Обнови Европа“. Именно те предложиха Навални за приза.

Решението на ЕНП означава, че афганистанските жени ще останат на второ място, въпреки призивите на зелените, левоцентристките социалисти и демократи да ги почетат заради репресиите на талибаните.

Какво представлява наградата?

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за дейност в областта на правата на човека. Чрез нея и чрез свързаната с нея мрежа ЕС оказва подкрепа на лауреатите — дава им повече решимост и сила в усилията за отстояване на техните каузи.

До момента наградата е връчвана на дисиденти, политически лидери, журналисти, адвокати, активисти на гражданското общество, писатели, майки, съпруги, лидери на малцинства, една антитерористична група, активисти за мир, един борец срещу изтезанията, един карикатурист, затворници, излежаващи дългогодишни присъди поради убежденията си, един режисьор, на ООН като организация, и дори на едно дете, което се бори за правото на образование.

Наградата „Сахаров“ и премия от 50 000 евро се връчват на официално пленарно заседание на ЕП в Страсбург в края на всяка година.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук