Принц Уилям и Кейт Мидълтън
Принц Уилям и Кейт Мидълтън

Коста Рика, Милано и три компании за екологични технологии спечелиха първите пет награди за опазване на околната среда Earthshot, учредени от принц Уилям и съпругата му херцогиня Кейт Мидълтън, предаде Би Би Си. Носителите на наградите, всеки от които получава по 1 милион паунда (1,37 милиона долара), бяха обявени снощи на церемония в Лондон, на която присъстваха херцога и херцогинята на Кеймбридж и многобройни гост знаменитости.

Принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън бяха придружени на церемонията от много звезди, сред които Ема Уотсън, Ема Томпсън и Дейвид Ойелоуо. Ед Шийрън, групата „Колдплей: и рапърът KSI пяха за гостите като в унисон с екопосланието електрозахранването за концерта бе осигурено от 60 колоездачи, въртящи педалите.

Актрисата Ема Уотсън пък се появи с рокля, ушита от десет нейни стари дрехи.

Ема Уотсън
Актрисата Ема Уотсън

Нито един от гостите не пристигна със самолет, а за изграждането на сцената в Александра Палас не бе използвана пластмаса.

Всяка година новата награда ще бъде връчвана на пет лица или организации, които създават иновативни решения на предизвикателствата, пред които е изправена Земята при опазването на природата и борбата с изменението на климата. Както беше обявено миналата година, наградата се очаква да бъде присъждана за период от 10 години от 2021 до 2030 г.

Победителите в отделните категории са:

Латиноамериканската република Коста Рика получи наградата за Опазване и възстановяване на природата за прилагане на успешна и „иновативна политика, според която на гражданите се плаща за защита на тропическите гори и възстановяване на местните екосистеми“. Посочено е, че това е позволило да се удвои горската площ в страната и да се даде мощен тласък на екотуризма.

Награда Изграждане на свят без отпадъци получи инициатива на град Милано за утилизиране на храни с изтичащ срок на годност. Създадената там система от центрове за сортиране дава възможност за бързо и ефективно изпращане на такива продукти от супермаркети до организации, които предоставят помощ на бедните и хората в неравностойно положение и приготвят храна за тях.

Награда Съживяване на нашите океани получи“Корал Вита“, бахамска компания, която предлага решение на проблема с смъртта на коралите, образуващи рифовете поради глобалното затопляне. Тя е разработила метод за отглеждане на бързо растящи корали на брега, които са устойчиви на високи температури и киселинност и по-късно могат да бъдат „засадени“ в океана.

С Почистете нашия въздух бяха отличени индийската компания „Такачар“, чиито основатели измислиха мобилни инсталации за преработка на растителни отпадъци в торове и биогорива

Фирмата „Електролистер“ получи наградата Поправяне на нашия климат. Съвместно с Тайланд, Германия и Италия те са разработили технология, която използва възобновяема енергия за производство на водород чрез разделяне на молекулата на водата на водород и кислород. Водородът е чист газ, но обикновено се произвежда чрез изгаряне на изкопаеми горива.

Инициативата на херцога на Кеймбридж беше подкрепена от много известни личности, включително актрисите Кейт Бланшет и Ема Уотсън, основателят на китайската компания Alibaba Джек Ма, колумбийската певица Шакира, кралицата на Йордания Рания ал Абдула, бившият бразилски футболист Дани Алвеш и британският телевизионен водещ и натуралист Дейвид Атънбъро.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук