Принц Хари и принц Уилям
Принц Хари и принц Уилям

В дългоочакваната си автобиография, Spare („Резервен“), принц Хари разказва за физическо нападение от брат му Уилям, сега принц на Уелс. Инцидентът се случил през 2019г., заради брака на по-младия принц с противоречивата актриса Меган Маркъл.

Описвайки конфронтация в дома си в Лондон през 2019 г., Хари разказва, че Уилям е нарекъл Меган „трудна“, „груба“ и „дразнеща“, което Хари определя като повторения на епитетите използвани за неговата съпруга в британската преса.

Конфронтацията ескалирала. „Уилям ме сграбчи за яката, разкъса огърлицата ми и … ме събори на пода“, пише Хари.

Необикновената сцена, която според Хари е довела до наранявания в гърба му, е една от многото в автобиографията му, която ще бъде публикувана следващата седмица и вероятно ще предизвика сериозен фурор за британското кралско семейство.

Заглавието на книгата Spare („Резервен“) произлиза от стара поговорка в кралските и аристократичните кръгове на Великобритания: че първият син е наследник на титли, власт и богатство, а вторият следователно е резервен, ако нещо се случи с първородния.

Spare е забележителен том, в който разправията между двамата принцове оформя стряскащ пасаж. Хари пише, че Уилям е искал да говори за връзката им и борбите с пресата, но когато пристигнал в Нотингам Котидж, където Хари живее тогава, той вече бил „разгорещен“, твърди Хари.

След като Уилям се оплакал от Меган, Хари му отговорил, че повтаря написаното в пресата и че е очаквал по-добро от него. Но Уилям не бил рационален, което е довело до крясъци между двамата мъже. Хари обвинил брат си, че се държи като наследник, неспособен да разбере защо по-малкият му брат не е доволен.

Били разменени обиди, а Уилям заявил, че се опитва да помогне. Хари му отвърнал: „Ти сериозно ли? Помогни ми? Извинявай, така ли наричаш това? Помага ли ми?“

Този коментар разгневил брат му, който изругал и пристъпил към него. Уплашен, Хари отишъл в кухнята, последван от разярения му брат. Хари пише, че дал на брат си чаша вода и казал: „Уили, не мога да говоря с теб, когато си такъв“, и допълва: „Той остави водата, обиди ме, след което се нахвърли върху мен. Всичко стана толкова бързо. Той ме хвана за яката, разкъса огърлицата ми и ме събори на пода. Паднах върху купата на кучето, която се спука под гърба ми, а парчетата се врязаха в мен. Лежах там за момент замаян, след което се изправих и му казах да се маха.“

Хари пише, че Уилям го е призовал да отвърне на удара, опитвайки се да продължат борбата, както са правели като деца. Хари твърди, че е отказал да го направи. Уилям си тръгнал,, след което се върнал, казал, че съжалява и се извинил.

Когато Уилям си тръгнал брат му пише,че се обърнал и му казал

„Не е нужно да казваш на Мег за това.“

„Искаш да кажеш, че ме нападна?“

„Не съм те нападнал, Харолд.“

Хари казва, че не е казал веднага на жена си, но се е обадил на своя терапевт. Когато по-късно Меган забелязала „ожулвания и синини“ по гърба му, той й казал за нападението. Хари пише, че тя не била изненадана и ядосана, а ужасно тъжна.

Негодуванието на Хари, че е „резервният“, е обединяващата тема на книгата му. В нея има глави за детството му, обучението му в училище, кариерата му в британската армия, връзката му с родителите и брат му, живота му с Меган и родителството.

В началото Хари разказва историята за това как баща му, сега крал Чарлз, се предполага, че е казал на съпругата си, принцеса Даяна, в деня на раждането на Хари: „Прекрасно! Сега ти ми даде наследник и резервен – работата ми е свършена“.

Независимо дали описва спомените и любовта си към Даяна, която беше убита в автомобилна катастрофа в Париж през август 1997 г., или подобната си любов към баба си, кралица Елизабет II, която почина миналата година, в книгата си Хари е безпощаден и разказва за наситени лични сцени и разговори.

Хари среща Меган през 2016 г. Те се ожениха в замъка Уиндзор, но бързо се отдалечиха от семейството. В крайна сметка се отказаха от кралските си задължения и се преместиха да живеят първо в Канада, след това в Калифорния.

Раздяла с кралското семейство, или т.нар. „Мегзит“, беше обект на безкрайни спекулации в пресата. Хари и Меган започнаха нападките си срещу кралското семейство в скандално известното интервю с Опра Уинфри през 2021 г., което предизвика огромни противоречия от двете страни на Атлантика и по света. Наскоро излезе и документален филм на Netflix, в които те дори обвиняват британската преса за спонтанен аборт на Меган.

Две интервюта с Хари трябва да бъдат излъчени в Обединеното кралство и САЩ този уикенд, с ITV News at Ten и CBS 60 Minutes. И двете се очакват с нетърпение, а спекулациите за това какво Хари е избрал да разкаже в книгата си продължават.

Текстът е публикуван във в. „Гардиън“, преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук