Президентът Доналд Тръмп бе на посещение във Франция. Преди да тръгне обаче имаше време за кратко интервю. Материалът бе разпространен от говорителя на Белия дом Сара Сандърс.

Как премина посещението в Париж?

Бях поканен от президента на Франция, с когото се разбирам доста добре, въпреки че в медиите се появиха много фалшиви новини. Знаете ли, в действителност, отношенията ми с всички лидери от Г-20 са изключително добри.

Еманюел Макрон и Доналд Тръмп
на снимката: президентите на Франция и САЩ Еманюел Макрон и Доналд Тръмп

Еманюел Макрон ме покани точно на националния празник на Франция – Денят на Бастилията – 100 години след Първата световна война. Това е голяма работа – минал е цял един век. Тръгнах с убеждението, че ще си прекарам страхотно и че ще свърша добра робота. А и той е добър президент.

Коментирайте отношенията си със Северна Корея и Китай.

Разчитаме много на помощта на Китай срещу Северна Корея. Те могат да окажат силен натиск на Пхенян. Не забравяйте, че Китай и Корея дълго време са воювали. Така, че аз не се заблуждавам, че те ще окажат натиск, само защото ние сме им казали така.

Ядрен тест на Северна Корея

Тяхната история е на повече от 8 000 години. Те са имали модерно строителство още през 1776г. Белият дом е построен през 1799г. и за нас това е много отдавна. Конфликтът им с Корея също е бил преди няколко века.

Освен това, ние трябва да подобрим търговските отношения с Китай. Няма да е лесно, но трябва да го направим.

Това ли е условието им да ви помогнат със Северна Корея?

Никога преди не е ставало въпрос за това, аз обаче го повтарям постоянно. Някои ме питат какви карти имам? И аз казвам – много просто – търговията. Америка е напълно опустошена от лоши търговски сделки. Най-лошата от всички е тази с Китай. Имаме лошо търговско споразумение и с Южна Корея. Тъкмо започваме преговори със Южна Корея. Защитаваме ги, но губим по 40 млрд. долара годишно от търговската сделка с тях.

Доналд Тръмп и Си Дзинпин
на снимката: президентите на САЩ и Китай – Доналд Тръмп и Си Дзинпин

Това беше друг аспект, по който Хилари Клинтън грешеше. Спомняте ли си, че тя каза, че сделката е за период от 5 години, а сега предстои период на удължаване. Тя твърдеше, че това ще удължи работните места в САЩ. Твърдеше, че ще направим пари от това. Страхотно. Губим 40 млрд. всяка година от тази ужасна сделка. Започнахме предоговаряне на сделката с Южна Корея.

Трябва да поправим тези ужасни споразумения и ще го направим. По отношение на Северна Корея, нашият най-силен коз е търговията.

Мислите ли, че това ще ги вразуми?

Разбира се. Говорим за реципрочност – правим реципрочни сделки. Става въпрос за стотици милиарди долари. Исках да дам възможност на китайския президент да се справи със ситуацията. Отношенията ми с него са много добри. Той е велик човек. Но не забравяйте – той работи за Китай, аз за САЩ. И това никога няма да се промени. Той винаги ще търси най-доброто за неговата държава и със сигурност не иска 50 млн. гладни бежанци на границата си. Аз разбирам неговата гледна точка. Добрият президент трябва да разбира другата гледна точка.

Искате да правите „слънчева стена”. Това е шега, нали?

Изобщо даже. Има вероятност да направим стена, със соларни панели. Много компании ще спечелят от това. А Мексико е възможно най-доброто място за построяването на соларна стена. Шансовете за построяването на стена със слънчеви панели са доста големи. Това би изглеждало доста добре.

соларни панели

Едно от най-важните качества, които трябва да притежава една стена е прозрачността – трябва да може да виждате какво става от другата страна. Може стената да е желязна, но да има отвори.

Ще ви дам пример. Може да ви звучи ужасно, но когато някои хвърли голям сак с наркотици през стената, през която нищо не се вижда, може да има фатални последици. Представете си някой да ви удари с 60 килограма по главата. Край. С вас е свършено. Затова стената трябва да е прозрачна. Имаме няколко страхотни дизайна.

Идеята за соларна стена е много добра. Не забравяйте, че става въпрос за повече от 3 000 километра. Е, не се нуждаем от толкова дълго съоръжение, защото на някои места има природна бариера, имаме планини, реки. Има толкова отдалечени места, че никой не преминава през тях. Затова, на нас ще са ни нужни около 1000-1500 км.

Освен това, на някои места вече е изградена стена, която поправяме.

Как ще коментирате скандала около сина ви – Доналд Тръмп-младши?

Дон е много добро момче. Това, че е бил на някаква среща, не означава, че нещо се е случило на нея. Срещата е била кратка, по неговите думи. Аз не знаех за това, разбрах преди два-три дни. Той ми обясни, че разговорът бил уговорен от други хора, единият от които напуснал няколко минути след началото – това бил Джаред Къшнър (съпругът на дъщерята на Тръмп – Иванка – бел. ред.)

Доналд Тръмп Младши
на снимката: синът на президента на САЩ – Доналд Тръмп-младши

Другият си играел на телефон и не слушал разговора. Разбрал, че е безсмислен.

Честно казано, в света на политиката, повечето хора биха приели подобна среща. Ако някои ви се обади и ви каже, че има компромат срещу вашия съперник, няма ли да отидете?

Сърдит ли сте на президента на Русия Владимир Путин, че излъга за срещата ви?

Коя среща?

По време на Г-20. Тогава той каза, че вие сте се съгласили с твърдението, че хакерска намеса не е имало.

Той не каза това. Но по този въпрос трябва да попитате и него. Не забравяйте – повечето вестници писаха, че няма да повдигна темата. Но аз го попитах направо: „Намесихте ли се на изборите?”. Той каза: „Категорично не. Аз не съм се намесвал.”

Владимир Путин и Доналд Тръмп
на снимката: президентите на Русия и САЩ – Владимир Путин и Доналд Тръмп

Беше много убедителен. После, по съвсем различен начин, му зададох същия въпрос. И той отново отрече.

Казахте ли му: „Да, добре, вярвам ви. Да продължим по същество”.

Попитах го дали има нещо общо. Той отрече. После пак му зададох въпроса, защото не можем да подминем подобно събитие. Независимо дали е Русия, или някоя друга държава, не можем да допуснем намеса в изборите ни.

Владимир Путин и Доналд Тръмп
на снимката: президентите на Русия и САЩ – Владимир Путин и Доналд Тръмп

Не казвам, че не е имало руско участие. Но съм категоричен, че трябва да се за защитим, независимо от кого. Китай и Северна Корея са много добри в това да се месят. Но и не само. Много други държави. Не трябва да има каквото и да било съмнение, че ще се постараем да предотвратим подобни неща.

Казахте ли това на Путин?

Казах му. Говорихме и за Сирия. Обясних му, че не съм доволен от хилядите смъртни случаи там. Казах му, че трябва да разрешим проблема. Както и в Украйна.

Мислите ли да поканите президента Путин в Белия дом.

Разбира се, но когато му дойде времето. Не мисля, че моментът е подходящ сега. Много е лесно да кажа, че няма да го поканя. Лесно е, но е глупаво. Нека сме умни, а не глупави хора. Много ми е лесно сега ви кажа, че няма да го приема в Белия дом, че няма да водим разговори с Русия. Това биха казали всичките ми приятели в Конгреса. Тук обаче говорим за втората по големи ядрена сила в света. Ако няма диалог помежду ни, ще бъдем най-големите глупаци.

Доналд Тръмп и Владимир Путин
на снимката: президентите на САЩ и Русия – Доналд Тръмп и Владимир Путин

Освен това, искам да постигна добра сделка с Русия. Не забравяйте, че благодарение на мен даваме още 57 млрд. долара за армията. Хилари Клинтън щеше да съкрати военните и разходите за тях. Аз искам да сме енергийно независими, чрез газ, алтернативна енергия. Ще произвеждам повече електроенергия, от когото и да е в историята. Хилари нямаше да го направи. Тя щеше да прекрати енергийните ни проекти. Спомняте ли си защо я победих почти двойно във Вирджиния. Тя отиде там, а миньорите я изгониха. Ако Клинтън беше спечелила, сега цените на тока щяха да са двойни.

Аз правя точно обратното на това, което тя щеше да направи. Същото е и спрямо Путин.

Владимир Путин и Доналд Тръмп
на снимката: президентите на Русия и САЩ – Владимир Путин и Доналд Тръмп

Ще ме попитате защо това засяга Русия? Защото Русия прави пари, продавайки петрол и газ. САЩ е един от най-големите потребители на гориво. А под нас има толкова много петрол. Аз искам да го използвам и не искам това право да ми бъде отнето от Парижкото споразумение за климата. Не искам да ни казват, че не можем да използваме богатството си, само защото другите държави го нямат. Ето защо сега ние имаме голямо предимство. Имаме повече природни богатства под краката си, колкото нито една друга държава няма. Ако Хилари беше спечелила вие, гражданите на Америка, щяхте да ползвате много по-малко гориво. Затова, следващият път като се срещна с Путин ще го попитам: „Кой всъщност искаше да спечели?” Не бих повярвал, ако каже моето име. Аз, който увеличих охраната по границите, увеличих бюджета за армията, увеличих добива на петрол.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук