дебати

„Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ обсъждат визиите си за реформа в областта на правосъдието. Темата беше посочена като приоритетна от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той е и единственият участник – неюрист в преговорите.

Партиите се обединиха за закриване на Спецпрокуратурата и Специализирания съд. Като общи теми се очертаха още преосмислянето на фигурата на главния прокурор, трансформирането на Висшия съдебен съвет и преструктуриране на Антикорупционната комисия.

Петков: Ако свалим нивото на корупцията до ниво Словения, БВП ще се качи с 50%

Обединени сме  на база теория и цели. Това каза по време на дискусия за постигане на коалиционно споразумение на тема „Правосъдие“ Кирил Петков.

Той подчерта, че е важно потенциалното правителство да изкара целия си 4-годишен мандат, за да успее успешно да противодейства на корупцията. Според него заради високите корупционни нива тук и липсата на правосъдие инвеститорите избират други държави пред България.

„Думичката „корупция“ в момента е бранд, който е свързан с България. Трябва да сме държавата, която най-бързо е успяла да отстрани най-големия си бич. Ако свалим нивото на корупцията до ниво Словения, БВП ще се качи с 50%.“, каза още той.

По наблюденията на Кирил Петков проблемът е в определени лица.

„Бих се радвал главният прокурор, като направим сега коалиционно мнозинство, да си даде сам оставката, за да не се занимаваме с него. Този проблем да се свърши от само себе си. Надявам се, че и той гледа в момента“, каза Петков.

БСП: В центъра на реформата трябва да са интересите на гражданите

Според БСП в центъра на съдебната реформа трябва да са правата и законните интереси на гражданите и стопанските субекти. Те, както и ИТН и ДБ, подкрепят закриването на Специализираната прокуратура и Специализирания съд.

БСП искат възстановяване на качеството на законодателния процес, както и поправка на чл. 139 от Закона за съдебната власт.

Сред исканията на левицата е и въвеждането на съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебни производство по сигнали срещу главния прокурор, както и когато се касае за полицейско насилие.

Приоритет за социалистите е и „превръщането на КПКОНПИ от бухалка в нормално и работещо звено за противодействие на корупцията“.

ИТН: Съдебната реформа е неизбежна

ИТН се обяви за реформиране на съдебната власт чрез структурни реформи и законодателни промени. Според Радостин Василев има дефицит на доверие в институциите, особено в правосъдната сфера.

ВСС е най-големият инструмент за въздействие на съдебната власт от парламента, посочиха още от „Има такъв народ“. Според представителите на ИТН това може да се случи чрез Закона за съдебната власт или конституционно изменение, което към момента не е възможно. Реформа във връзка с фигурата на главния прокурор също е наложителна.

Идеята на ИТН за ВСС е да бъде намалена парламентарната квота. За тях акцент е електронното правосъдие и то с много ясни мерки. От политическата формация поискаха и реформа в КЗК, КФН, КЕВР и Комисията за регулиране на съобщенията.

Ива Митева предложи съставът на ЦИК да намален на 7-9 члена.

ДБ: Политическото кадруване във ВСС трябва да спре

От ДБ поискаха намаляване на мандата на главният прокурор от 7 на 5 години, както и незабавно отстраняване на Иван Гешев от поста.

Според коалицията Висшият съдебен съвет трябва да се състои от съдии, избрани от съдии. Това за тях е един от приоритетите на съдебната реформа. Според Атанас Славов ВСС трябва да се раздели на Прокурорски съвет и Съвет на съдиите. Той посочи още, че председателите на ВКС и ВАС трябва да се избират публично и прозрачно.

ДБ призоваха и за реформа в КПКОНПИ.

Едно от предложенията им беше мандатът на главния прокурор да бъде намален от 7 на 5 години.

Преговорите ще продължат, а детайлите ще се уточняват на следваща среща.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук