коалиционни преговори

Преговорите за коалиция, на които домакини са победителите в парламентарните избори – „Продължаваме промяната“, продължават и в сряда. Вторият ден от преговорите ще включва дискусии по темите здравеопазване, земеделие, образование и електронно правителство.

Днес разговорите в работните групи по темите за енергетика и икономика бяха проведени паралелно, като Кирил Петков взе участие в тази по икономика, а Асен Василев тази по енергетика. По-късно започнаха и разговорите по темата за транспорта и правосъдието.

В момента, когато успеем да овладеем пандемията на база ваксини и имунитет, ще форсираме отварянето на бизнеса, заяви Кирил Петков.

Животът и здравето на българите е по-важен от оборотите на ресторантите и театрите. Да отпаднат всички мерки за ваксинирани, звучи добре, но не може да отпаднат всички мерки, заяви Румен Гечев от БСП по време на дискусията. Малко по-внимателни трябва да сме тук, защото от здравното министерство ще възразят, но и ще има натиск от бизнеса. Той е напълно основателен, но животът е по-важен, ние не можем да правим компромиси с печалбата и рисковете за нацията, каза още Румен Гечев.

Мика Зайкова коментира, че трябва да се намери нова форма на финансиране, която да е съчетана с качеството на образованието и интересите на учениците. „Човешкият потенциал е изключително важен, а в България е проблем. Проблемът е в образователната система. Трябва да се преразгледат квотите на съответните специалности в университетите. Има специалности, които не вършат работа, а са много на брой. Трябва да се прецизира“, каза още Мика Зайкова.

„България може да бъде свободна, силна, достойна и просперираща държава. Това е пряко свързано с темите, които засягаме в сектора правосъдие. На първо място ние работим за независим съд. Това е свързано и с гарантиране на едно справедливо правосъдие. Това ще стане чрез реформа на Висшия съдебен съвет. Реформа в прокуратурата, така че тя да стане ефективна, прозрачна и подлежаща на демократичен контрол.“ Това заяви по време на онлайн дискусията на тема „Правосъдие“ Надежда Йорданова от Демократична България.

Радостин Василев от ПП Има такъв народ пък изрази мнение, че България от доста години страда от дефицит на доверие в институциите. „Трябва да има независимост, прозрачност и връщане на доверието на гражданите в правосъдната система“, подчерта Василев.

Предстои в четвъртък да бъдат обсъдени политиките, засягащи вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура.

Петъкът ще е посветен на труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност и спорт.

Дискусиите по политиките в сферата на финансите и международни отношения ще се дискутират в събота.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!