Днес се очаква ГЕРБ да напусне централата си в НДК. За това вече съобщи служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, който обяви, че процедурата по преместването им е планирана за 10 декември.

Той спази обещанието си и в 11 ч. днес посети Административната сграда на Националния дворец на културата, където връчи на представители на партия ГЕРБ писмо във връзка с процедурата по освобождаване на двата етажа, където досега се помещаваше централата на партията.

Ето какво гласи писмото, отправено към лидера на ГЕРБ – Бойко Борисов.

писмо до ГЕРБ

 

„През осемдесетте години на 20 в., във връзка с Генерална асамблея на ЮНЕСКО, в която участват 163 държави, възниква необходимостта от офиси за обезпечаване на събитието. Тогава Комитетът за култура закупува за 12 млн. лв. от Министерството на народната отбрана сградата ПРОНО, в която сега се помещава централата на Вашата партия, за нуждите на Националния дворец на културата. С получените средства Министерството на народната отбрана построява нова сграда за нуждите на същото.

Сградата на ПРОНО винаги  е била свързана с НДК като негова административна сграда и е била част от неговото функциониране през годините.

Както ви е известно, с РМС № 986/28.12.2009 г., поради отпаднала необходимост, 16-ия и 17-ия етажи са отнети от НДК и предоставени като коледен подарък на централното ръководство на ПП ГЕРБ. В доклада си от тогава Росен Плевнелиев – министър на регионалното развитие и благоустройството, приема за обоснован извода на областния управител Данаил Кирилов, че ,,на този етап на НДК не е необходим целия имот“.

Само че, господин Борисов, етапът вече е друг. Съсипаното по време на Вашето управление НДК има нужда от оздравителен план, който предполага възстановяване на ,,отпадналата нужда“ от двата етажа на НДК. Както ви е известно, след последните законодателни поправки, Вие не заплащате наем, а когато сте дължали такъв, той е постъпвал по сметките на областната управа, т.е. дружеството е било лишено през продължителен период от регулярни приходи.

За да може, макар и минимално, да се предприемат мерки за стабилизиране на НДК, двата етажа трябва да бъдат предоставени на наемател, който ще заплаща ежемесечна наемна цена и тя ще постъпва по сметките на дружеството.

Г-н Борисов,

Не оспорвам факта, че когато цялата власт беше във Вашите ръце, Вие сте уредил хубав офис за партията си, но като човек, който разбира много от бизнес, не може да не се съгласите, че оздравяването на дружеството трябва да започне спешно.

С оглед на гореизложеното Ви моля да предприемете действия по освобождаване на заеманите от Вас помещения, като се ангажирам да съдействам заедно с областния управител да бъде намерен и предоставен за нуждите на ПП ГЕРБ подходящ и реципрочен на сегашния офис“, пише в текста.

Припомня се и че Министерството на културата е принципал на НДК ЕАД.

Минеков определи настаняването на ГЕРБ в НДК като „плячкосване“ и „присвояване“. То е мотивирано с отпаднала необходимост на НДК за двата етажа, които сега се ползват от ГЕРБ.

„Пръв пише за тази отпадната необходимост тогавашният министър Росен Плевнелиев и има много интересно обяснение – щом като НДК ги дават под наем, значи са излишни“.

Впоследствие областният управител по онова време – Данаил Кирилов, ги предоставя на партията на Бойко Борисов. За тези години, сравнявайки наемите в района, НДК губи приблизително 6 милиона лева без лихвите, подчертава Минеков. По време на тяхното управление НДК стига до смущаващата сума загуби от близо 90 милиона.

„Крайно време е да си намерят имот. Партия ГЕРБ също е с отпаднала необходимост и спокойно може да си намерят нещо по-човешко като размер, където да си плащат“, препоръча Минеков.

Непосредствено след посещението на Минеков и връчването на писмената молба, ГЕРБ заявиха, че действията на културния министър са зрелище, в което няма хляб. Лидерите на партията чакаха Минеков в централата, но той не отиде при тях.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук