евро пари емигранти

Годишната инфлация в еврозоната се ускори до 4,9% през месец ноември, което е рекорд, недостиган от юли 1991 г., съобщава Евростат. От въвеждането на еврото през 2002 г. тази инфлация е абсолютен рекорд.

Най-нисък е процентът на годишната инфлация в Малта (2.4%), Португалия (2.6%) и Франция (3.4%).

Най-високи стойности на инфлация са отчетени в Литва (9.3%), Естония (8.6%) и Унгария (7.5%).

В сравнение с октомври нивото на инфлация се е запазило без промяна само в една страна членка на ЕС, посочват от Евростат. В останалите 26 държави членки е отчетен ръст.

ИНФЛАЦИЯ В ПРОЦЕНТИ ЗА НОЕМВРИ 2021г.

инфлация

Преди няколко дни от Националния статистически институт съобщиха, че инфлацията в България рязко се ускорява до 7,3% на годишна база през ноември. Това в най-голямото повишение на индекса на потребителските цени в страната от декември 2008г. насам.

По-рано много европейски икономисти предсказваха рисковете от скок на инфлацията заради големите държавни заеми, взети от страните-членки на ЕС, с които да се окаже държавна помощ на гражданите и бизнеса в условията на пандемия.

Още един локомотив на инфлацията може да се превърне фондът за възстановяване на икономиката на ЕС, който е с обем от 750 милиарда евро. Брюксел започна разпределянето на средствата от него още през тази година. Става дума за пари, които са привлечени под формата на кредити или емитиране на европейски облигации, чието погасяване трябва да приключи през 2052 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук