Нед Прайс
На снимката: Нед Прайс

Говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс заяви вчера, че България, Северна Македония и Черна гора са упражнили суверенното си право да затворят своето въздушно пространство за самолета с руския външен министър Сергей Лавров.

Прайс каза, че решението на трите страни е независимо и не е налагано отвън.

Това решение, по думите му, отразява решимостта на Европа да държи Русия отговорна за войната в Украйна. Вчера Лавров твърдеше, че балканските държави са възпрепятсвали визитата му в Сърбия под външния натиск на Запада.

Какво се случи?

Вчера стана ясно, че руският външен министър Сергей Лавров е отменил планираното си посещение в Сърбия, след като България, Румъния, Черна гора и Северна Македония не допуснаха самолета му да прелети във въздушните им пространства. Това на практика остави Лавров без достъп до дестинацията му.

Затварянето на въздушното пространство беше сред първите санкции срещу Русия заради започването на войната в Украйна, които въпросните държави предприеха, както и съюзите, от които те са част – Европейския съюз и НАТО. Това се случи още в първите дни след началото на войната – 24 февруари т.г.

Лавров не беше допуснат още защото е санкционирано лице, което няма достъп до територията на Европейския съюз.

Кремъл определи действията на България, Румъния, Черна гора и Северна Македония, като „враждебни“, а Лавров допълни, че те били още вмешателство в суверенитета на Сърбия.

Много анализатори смятат, че визитата на Лавров беше единствено с цел да се покаже, че Русия не е в толкова тежка международна изолация и че може да нарушава санкциите. Видимо обаче, самолетът на руския външен министър не беше допуснат до територията на Европейския съюз и НАТО.

Редно е да се отбележи, че затварянето на въздушните пространства на въпросните държави е решение, взето преди вече 100 дни. За това време руската държава е имала възможност да преосмисли действията си в Украйна и да ги прекрати, ако желае да се откъсне от санкциите. Нарушаване на суверенитета би било не държавите да решат кого да допускат във въздушното си пространство и кого не, а някой – Лавров, да се опита да влезе там, знаейки чудесно какви са санкциите и забраните.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук